KAZNE OD PETKA: Prijetnja kućnim tulumima, ali i sjedenju u parku bez razmaka i maski

Tijekom vikenda radilo se na tri nova članka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, pa bi novčane kazne za fizičke osobe koje se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite mogle bi stupiti na snagu već ovog petka

Najviše se govorilo o visini kazne, što bi trebalo biti potvrđeno danas do 15 sati, kad je zakazana sjednica Vlade. Govorilo se do sada samo o kaznama za nenošenje maski, ali Jutarnji list doznaje da se implementiraju tri članka, koja omogućavaju kazne fizičkih osoba. Jedan se odnosi na zaštitne maske, drugi na javna okupljanja, a treći na privatne zabave.

A kad je riječ o privatnim zabavama, više puta su iz Stožera napominjali da se ne može tek tako ulaziti u tuđe domove iako se upravo takva okupljanja smatraju najvećim žarištima. Ipak, kako piše Jutarnji list, otvorili su mogućnost za kažnjavanje građana u njihovim domovima. I dosad su građani imali pravo pozvati policiju ako im smeta buka i ako se susjedi ne pridržavaju kućnog reda. To spada u sferu kršenja javnog reda i mira, a sada bi osim problema koji u toj situaciji ima vlasnik stana, odnosno osoba koja je organizirala zabavu, problem mogli imati svi sudionici.

Ako policija utvrdi da je više od 10 osoba na zabavi, svi bi mogli dobiti kaznu koja se odnosi na Odluke o ograničavanju okupljanja. Naravno, podliježu i mogućnosti kazne ako nemaju maske.

Kad govorimo o maskama, tu će vjerojatno biti najviše posla i propisanih kazni. Naime, obveza nošenja maski odnosi se na sve zatvorene prostore, ali i na otvorene gdje se ne može održati fizički razmak od metra i pol. Znači, ako na klupi u parku sjede četiri osobe, a pri tome nemaju masku, mogu biti kažnjene novčanom kaznom koja će danas biti potvrđena.

Upravo visina kazne bila je kamen spoticanja i još nema konačne brojke. Jutarnji doznaje da se govori o rasponu od 500 do 1500 kuna.

Tri nova članka će zakona osim fizičkih osoba zahvatiti i pravne osobe, a za njih će kazne biti znatno više.

 

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *