KAZNE I UPOZORENJA: Čistoća i redari u Zagrebu izrekli više od 3000 sankcija

Za sve one u Zagrebu koji se ne drže reda djelatnici Čistoće i komunalni redari su izrekli više od 3000 sankcija, od čega oko 2800 upozorenja i preko 250 kazni, dok su kazne izrečene u ukupnom iznosu većem od 300 tisuća kuna poznatim počiniteljima.

Podsjetimo kako je novim modelom odvajanja i prikupljanja otpada, koji je na snazi od 1. listopada, propisano je, među ostalim, da se miješani komunalni otpad odlaže isključivo u službene ZG vrećice, čijom kupnjom građani zapravo plaćaju varijabilni dio od ukupne cijene usluge.

Po preliminarnim pokazateljima, od uvođenja novog modela na Jakuševac je dovezeno 27 posto manje miješanog komunalnog otpada, ali se povećala količina reciklanata, pa je tako 40 posto više plastike, 30 posto više biootpada i 9 posto više papira. Čistoća je dosad prodala 14 milijuna pojedinačnih ZG vrećica, navode iz Gradske uprave.

Od siječnja kućanstva za uslugu odvoza komunalnog otpada tako plaćaju 5.97 eura, a pravne osobe i obrtnici 11.95 eura mjesečno. To je, kada se usporedi s iznosima u kunama, tek neznatna razlika – za 2 lipe manje nego do sada za kućanstva, ali i za 3 lipe više za pravne osobe i obrtnike.

Pakiranje najmanjih ZG vrećica, onih od 10 litara, od sada će koštati 0.26 eura, srednje pakiranje od 20 litara 0.53 eura te najveće pakiranje, od 40 litara, 1.06 eura, a razlika u odnosu na dosadašnje cijene je također neznatna.