KAZNA ZA MASOVNOG UBOJICU: Ni doživotna, a ni smrtna – nema navršenu 21 godinu

Višestruki ubojica Uroš. B. iz Mladenovca najvjerojatnije neće moći biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer u trenutku izvršenja zločina nije napunio 21 godinu.

Prema članku 114. Kaznenong zakona Srbije, za djelo teškog ubojstva propisana je kazna zatvora od 10 godina do doživotnog zatvora. Iako je sam zločin, prema riječima odvjetnika Andreje Čiftelića, dovoljan za 40 godina ili doživotnu kaznu zatvora, to neće biti slučaj jer počinitelj nije napunio 21 godinu.

“U stavku dva članka 44a krivičnog zakona je navedeno da se “doživotni zatvor ne može izreći licu koje u vrijeme izvršenja kaznenog djela nije navršilo dvadeset jednu godinu života”, što je kako stvari stoje slučaj kod ovog teškog ubojstva”, kaže Čiftelić za portal N1 Srbija.

U izjavi za Tanjug odvjetnik Veljko Delibašić je naveo da bi u tom slučaju, maksimalna kazna mogla biti 20 godina.

Ipak, prema riječima odvjetnika Nebojše Bogdanovića, moguće je da ubojica provede i cijeli život pod nadzorom.

“Ako se procijeni da je opasan za društvo moguće je da po isteku zatvorske kazne bude smješten u odgovarajuću zdrastvenu instituciju”, navodi Bogdanović.

Najveće kazne zatvora od 40 godina u Srbiji se izriču za teško ubojstvo, višestruko, ubojstvo najviših državnih organa, organizirani kriminal, terorizam i ratne zločine. Ubojica U.B. ubio je osmero, a ranio 14 ljudi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u obraćanju javnosti da je to “teroristički napad” i “da zlikovac više svjetlost bijelog dana vidjeti neće”, da “iz zatvora izaći neće”.