KAVOPIJE U PROBLEMU: Cijene kave skočit će i do 150 posto!

Sve se čini kako bi nam ove godine kava mogla biti gorča nego inače, jer se očekuje njezino drastično poskupljenje.

Očekuje se da će sirovina u dućanima, najavljuje Robert Pudić iz Quahwe, koji za HRT kaže da bi mogla poskupjeti 50 posto, a cjenovno i 150 posto. Rast cijena očekuje se do travnja kada bi se trebao uskladiti transport.

Na tržištu kave zaredao se niz loših okolnosti. Urod kave najvećeg svjetskog proizvođača Brazila – podbacio je. Zabilježena je najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje. Oporavak kave neće biti lak, naglašava Pudić.

Koronakriza situaciju je dodatno zakomplicirala, jer je prijevoz poskupio, a radnika i kontejnera nedostaje. Voditelj nabave kave u Francku Damjan Sutlić napominje da je prijevoz sirove kave iz Brazila poskupio za 4 do 5 puta.

Procjenjuje se da će jeftinije kave poskupjeti više od kvalitetnijih kava koje već postižu bolju cijenu.

Kad je riječ o vrstama, u Hrvatskoj najčešće volimo piti arabiku, dok neki izabiru robustu. Robusta je poznata po tome da daje kremastost kavi, a arabika arome. Mnogi pogrešno misle da je espreso naziv za vrstu kave. Radi se samo o načinu pripreme. I nema velikih dilema treba li piti tursku, instant ili espreso.

Barist uvijek, kaže Tomislav Mraović – preporučuje zrno, instant nikako. Sve je više različitih proizvoda, pa i onih kod kojih se točno zna koliko imaju antioksidansa.

– Vrste kave prilagođene su ljudskom cirkadijalnom ritmu. Imamo kavu za jutro, podne i večer. Izmjerili smo da te tri kave – imaju 1,2 antioksidansa. Sportašima treba 1 gram. Što time dobivate: To znači da ne morate jesti voće i povrće taj dan, osim zbog vlakana, zbog njih jedete voće i povrće, objašnjava Robert Pudić.