KATARINA PEOVIĆ: Važno je da Tedeschijima ne obnavljamo zabatne zidove

U Saboru se raspravlja o prijedlogu Zakona za obnovu Zagreba i okolice nakon potresa, a uz zahtjeve klubova za raspravu zabilježena su i 62 zahtjeva za pojedinačnu raspravu što je rekordan broj.

Izvor: Media servis

Premijer Andrej Plenković je prilikom predstavljanja Zakona naglasio da će prihvatiti kvalitetne oporbene prijedloge, pa je Katarina Peović iz Radničke fronte predložila da se siromašnima u potpunosti financira obnova kuća.

“Gledajući na imovinski odnosno dohodovni cenzus, a ne da im se stavlja hipoteka na jedinu nekretninu, znači temelj socijalne osjetljivosti ovdje nije zadovoljen, dok se s druge strane onima u čijim se prostorima obavlja gospodarska djelatnost, ovdje predlaže financiranje konstrukcijske obnove u cjelini. Važno je da Tedeschijima ne obnavljamo zabatne zidove, a siromašnima ne stavljamo hipoteku na stanove.”

Plenković je odgovorio da su otvoreni za prijedloge što se tiče socijalnih kriterija.

“To je jedna od tema koju želim osluhnuti u ovoj raspravi. Mislim da je ona važna. Ima puno ljudi u centru Zagreba koji žive ili u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a možda imaju teoretski gledano vrijedne nekretnine, ali ako su im jedine nije to nešto što ih može kvalificirati bogatima ili imućnima. Prema tome, vodit ćemo računa da kroz raspravu nađemo neko rješenje koje je primjereno.”

Komentiraj