KARDINAL BOZANIĆ: Potrebno je promicati, braniti i čuvati obitelji kao najveće dobro

Svetkovina je Velike Gospe kojom katolici slave Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Iako svetkovini prethodi velika tradicija, njegov sadržaj kao dogmu, odnosno nauk vjere proglasio je papa Pio XII. tek 1. studenog 1950. godine.

Izvor: Media servis

Za vjernike je danas zapovjedni blagdan, a što im znači današnja svetkovina, rekli su nam za Media servis.

“Mama je više od života, tako nam je prenešeno na našu vjeru.”

“Jako puno, to je naša zaštitnica. Međugorje, Lurd, fatima, Bistrica. Evo sad sam pričala prvi vikend u devetom mjesecu idem pješke.”

“Za mene je posebno. Mama me je zavjetovala davno, imala sam jednu nesreću s okom i uz pomoć Blažene Djevice Marije ozdravila.”

Vjernici tom prigodom hodočaste u marijanska svetišta diljem Lijepe Naše koja će i ove godine okupiti veliki broj vjernika. U Hrvatskoj su najpoznatija marijanska svetišta – Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama i Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu. Jesu li i ove godine hodočastili i gdje…

“Ne hodočastimo. Hodočastili smo kada smo bili studenti, pješačili.”

“Obično idem u svetišta gdje se štuje Velika Gospa i to, ali danas je takav dan pa sam ovdje.”

“Inače, u Međugorje sam bila sigurno jedno 10 puta, kod Majke Božje Bistričke idem. Ne znam što bih bez pomoći Majke.”

Najveće marijansko svetište u Mariji Bistrici tradicionalno posjete tisuće hodočasnika. Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji se u propovijedi dotaknuo važnost današnje svetkovine.

“Danas preporučimo Mariji sve obitelji i molimo za njih da budu svetišta života i škole budućnosti za nove naraštaje. Potrebno je promicati, braniti i čuvati obitelji jer su one najveće dobro našega društva.”

Tisuće vjernika redovito na današnji blagdan posjeti i Grad Sinj koji slavi dan grada. Središnje misno slavlje predvodio je novi splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša.

“Marija je dakle putokaz koji budi nadu i ohrabruje ljudsko srce da ne malakše dok hoda ovom zemljom jer nas čeka vječnost i vječno zajedništvo s našim Bogom. I naše hodočašće danas u ovo prekrasno marijansko svetište otkriva pravu narav i srž ljudskoga života. Hod prema Bogu i prema vječnosti.”

Svetkovina Velike Gospe ujedno je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Uz veliki broj vjernika koji su posjetili najstarije marijansko svetište na Trsatu bio je i premijer Andrej Plenković.

“Evo krasno je biti danas na Trsatu. Čestitam svima blagdan Uznesenja Djevice Marije, blagdan Velike Gospe. Jedan od ključnih kršćanskih blagdana koji je posebno štovan u Hrvatskoj. Drago mi je vidjeti ovoliko hodočasnika, vjernika, ovdje i iz Rijeke, Primorsko-goranske županije, ali i naših ljudi iz dijaspore, brojnih turista koji su ovdje, jedno lijepo ozračje i drago mi je da sam ponovno ovdje.”

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, čemu svjedoče brojne crkve, samostani, molitve i pjesme posvećene Gospi još od najranijih dana hrvatske povijesti. Na blagdan Velike Gospe vjernici slave i hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.