KARDINAL BOZANIĆ: Molimo za razumijevanje, dijalog i zajedništvo u hrvatskom društvu

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija
Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Božić je. Misna slavlja predvode se diljem Hrvatske, a onu u zagrebačkoj katedrali tradicionalno je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Izvor: Media servis

Danas nam se rodio spasitelj i Božić navješta veliku ljubav koja je potakla Boga da pošalje svoga sina da nas spasi, istaknuo je Bozanić na središnjoj misi u zagrebačkoj katedrali.

“Na Božić je teško osjetiti se isključenim iz božićnog slavlja. Na ovaj ili onaj način danas svi osjećamo da se nešto nesvakidašnje događa. Nešto više i različito od onoga što pripada našoj svakidašnjici.”

Kao vjernici znamo da poruku Božića nije moguće potpuno razumijeti ako se zaustavimo samo na izvanjskim činjenicama, podsjetio je Bozanić.

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija
Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

“Treba prodrijeti dublje, razumom rasvijetljenim vjerom ako želimo dotaknuti bogatsvo otajstva što ga slavimo. Sama nas Crkva vodi na tom putu.”

Korisno je postaviti tri pitanja o Isusovom rođenju, poručio je Bozanić. Tko je novorođeno dijete, što nam je došao poručiti i što nam je darovao.

“To je dijete vječna riječ koja je u Bogu i koja je Bog, ali znamo da je njegov prvi početak u Božjoj skrovitosti i prethodi svakom vremenu. Njegovo zemaljsko rođenje je stoga jedinstveno.”

Istinska ljubav ima svoj izvor u Bogu i Božiću i mi smo pozvani odgovoriti na otajstvo Božića po uzoru na Boga koji nas je prvi ljubio nas, rekao je Bozanić i svim vjernicima čestitao Božić.

“Molimo za mlade i sve koji traže posao, posebno u našoj domovini. Molimo za razumijevanje, dijalog i zajedništvo u hrvatskom društvu. Molimo za sve potrebne u domovini i svijetu, za zahvaćene prirodnim nesrećama u dalekoj Indoneziji, za sve potrebne, napuštene, siromašne i bolesne. Budimo solidarni s braćom i sestrama u potrebi.”

Isus je jedini spasitelj svijeta koji nas uči smislu i razlogu života, zaključio je Bozanić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!