KARDINAL BOZANIĆ: Kristovo uskrsnuće je jedinstveni događaj koji je obilježio povijest

Povodom Uskrsa zagrebački nadbiskup Josip Bozanić održao je svetu misu u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca. Misi su prisutvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Izvor: Media srvis

Kardinal Bozanić propovijed je započeo radosnom viješću Kristova uskrsnuća.

“Christus rezurexit, Krist je uskrsnuo! Aleluja! Krist je uskrsnuo, Krist je živ. Pobijeđeni su grijeh i smrt, pobijeđen je neprijatelj čovjeka, počelo je novo vrijeme, Kristovo vrijeme. Dragi vjernici od uskrsnoga jutra ovaj navještaj odjekuje svijetom”.

Kardinal je ustvrdio da Isusov grob nije mjesto završetka života, već mjesto susreta gospodara života s ljudima koji su stvoreni za vječni život.

“Svjetlo Kristova uskrsnuća obasjalo je sav stvoreni svijet. Pobjednički krik smrti i pakla o mrtvome Isusu uzmiče, ostavljajući prostor radosnom navještaju: Krist je uskrsnuo!”

Kardinal je rekao da je Kristovo uskrsnuće univerzalni događaj koji je obilježio povijest te je dodao:

“Taj jedinstveni događaj otvara novu dimenziju ljudskog postojanja. Isusovo uskrsnuće je razbilo tamu smrti jer je po njemu prodrlo u svijet novo Božje svjetlo za temeljitu promjenu.”

Bozanić je u propovijedi pozvao na mir u svijetu, a posebno u Ukrajini.

“Molimo posebno za mir u svijetu. Molim najprije za mir u Ukrajini. Taj mir je potreban napadnutima, ali i napadačima, a najviše inicijatorima i zapovjednicima. Budimo i nadalje spremni pomoći osobito u prihvaćanju prognanika.”

“Naše nedavno iskustvo rata, stradanja i prognanstva pojačava našu otvorenost za velikodušnost”, zaključio je Bozanić.