KARAMARKO PROTIV MANOLIĆA: To što me nazvao udbašem isto je kao da sam ja rekao da je on radio za Gestapo

Tomislav Karamarko

Josip Manolić je prošle godine u Nacionalu optužio Tomislava Karamarka da je surađivao s Udbom, a Karamarko ga je tužio zbog klevete.

Na Općinskom sudu u Zagrebu Karamarko je ustvrdio kako ga je Manolić povezao s Udbom zato što je želio implementirati europske uredbe o obračunu s totalitarnim sustavima. “Gotovo sve europske zemlje provele su lustraciju”, rekao je Karamarko, bivši šef HDZ-a.

Objašnjavao je i kako su postojale interesne skupine kojima nikako nije odghovaralo da on bude predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade. Zato se s njim željelo, kaže, politički obračunati.

“Širenje laži protiv mene pojačano je nakon što sam preuzeo HDZ”, tvrdio je na sudu Karamarko. “To što je Manolić rekao za mene, isto je kao da sam ja za njega kazao da je radio za Gestapo. Do sada sam pročitao brojne svoje životopise u kojima je točno bilo samo moje ime.”

Rekao je i da se zato odlučio s takvima obračunati.

U sudski spis je u međuvremenu stigao i dopis SOA-a u kojem se kaže da u njihovim arhivima nema podataka da je Karamarko bio suradnik Udbe.

Rekao je i da je zbog pjevanja domoljubnih pjesama upao u oči tadašnjoj Službi državne sigurnosti (SDS) koja je pratila zbivanja na Sveučilištu.

“Pratili su pojavu hrvatskog nacionalizma, a 1981. nakon hodočašća u Rim završio sam na ispitivanju. Zajedno s tridesetak studenata bii sam predmet obrade tadašnje službe i na kraju mi je 1984. oduzeta putovnica”, rekao je Karamarko.

“Navodno sam u inozemstvu naštetio ugledu SFRJ. Još čuvam potvrdu o oduzimanju putovnice”, rekao je.

U Nacionalu ga je Manolić optužio i da je obrađivao Franju Tuđmana. Karamarko je na to rekao kako su to čiste gluposti i da je u odgovoru SOA-e sve rečeno.

Odbio je i svoju navodnu vezu s kriminalcima koje su zataškane pa je zato i surađivao sa SDS-om. U svoju je obranu rekao kako se na nekim opskurnim portalima puštaju neki njegovi životopisi u kojima stoji da ga je policija uhvatila s nekim ukradenim aparatima. Rekao je i da je podnio tužbu protiv čovjeka koji sve to širi.

Rekao je i da je s Manolićem bio u dobrim odnosima i da je možda u zabludi s obzirom na svoju životnu dob.

U nastavku suđenja Karamarko će morati odgovarati na pitanja Manolića. A Manolić je sa svojim odvjetnikom rekao da imaju mnogo pitanja.

Nastavak suđenja je zakazan za sredinu prosinca.