KARAMARKO O LUSTRACIJI: Nitko neće provoditi lov na ljude – nitko neće kopati po tuđoj prošlosti

karamarko, tomislav karamarko

Potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio je vrlo vrijedan pišući na Facebooku. I kad je u pitanju registar izdajnika bio je umjereniji, pažljiviji, suzdržaniji, a progovorio je i o njegovoj staroj temi – lustraciji.

Tako Karamarko piše:

„Borba za istinu i suvremenu demokratsku državu u kojoj svatko mora snositi posljedice svojeg društvenog angažmana nema alternative. Jedino u tom smislu možemo govoriti o lustraciji. Nitko u Republici Hrvatskoj neće provoditi lov na ljude. Nitko neće formirati komisije i istražna tijela koja će kopati po tuđoj prošlosti.

Zalaže se za jasna stajališta „prema suvremenim zbivanjima”, pa tako, kako kaže, u suvremenoj hrvatskoj državi nema mjesta za vrijednosti koje su bile temelj društva u Jugoslaviji.

„Vrijednosti na kojima se temelji Republika Hrvatska proizlaze iz Domovinskog rata i srednjoeuropske demokratske tradicije. Svojim jasnim stavom prema vrijednostima na kojima počiva hrvatska država i demokracija moramo stati na put onima kojima smetaju osobna prava i slobode, kojima smeta samostalna i suverena Republika Hrvatska i koji ne poštuju pravni poredak.“

Osvrnuo se i na položaj branitelja:

Cijelo društvo mora imati poseban senzibilitet prema našim braniteljima iz Domovinskog rata. Moramo razumjeti kroz što su oni prošli i koliku su žrtvu podnijeli. Usprkos svemu što su napravili i dali za ovu zemlju, branitelji su godinama bili izvrgnuti pravom progonu koji je ponekad sličio srednjovjekovnom lovu na vještice. Sve to je bilo praćeno provokacijama poput onih kad je na HNK-u u Rijeci baš na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti zastava spuštena na pola koplja… Ne treba nitko biti zabrinut ako branitelji nekom svojom izjavom sad pokažu kako je to bilo i kako su se oni osjećali kad im se prijetilo izradom registra branitelja. Dajmo našim braniteljima vremena da jasno artikuliraju svoje interese i nemojmo im osporavati demokratska prava koja su drugi sebi dopustili.“ (p. m.)