KAPITALNI PROJEKT: Svečano otvorenje tržnice Dubec početkom svibnja

Užurbanim montiranjem modularnih objekata, namijenjenih obrtnicima s Borongaja, zagrebački je gradonačelnik najavio skori kraj građevinskih radova, koje grad financira s oko 8 milijuna kuna.

Piše: Branimir Fagač

Na livadi pokraj okretišta Dubec, na površini od 6 tisuća četvornih metara, Zagreb bi, konačno, nakon gotovo godinu dana od velike najave, trebao biti bogatiji za još jednu modernu tržnicu – izvedenu kao samostojeću nadstrešnicu u obliku trokuta. U projektu je opisana kao “samostojeća nadstrešnica podno koje će biti smješteni jednokatni objekti za ugostiteljstvo”, tržnica će se sastojati od malog trga uz koji će biti smješteno 60 kioska – jedan za potrebe tržnice, 7 za ugostiteljstvo i 52 namijenjena trgovcima i obrtnicima.

Središnji će prostor tržnice biti hortikulturno uređen, te popločan, kako bi se prostor mogao koristiti i nakon predviđenog rada placa. Ideja o tržnici ovakvoga tipa, podsjetimo se, krenula je prije gotovo dvanaest mjeseci, od gradonačelnika Bandića, kada se, zbog projekta uređenja okretišta na Borongaju, tražila alternativna lokacija za preseljenje obrtnika koji su tamo imali svoje štandove, a čiji je premještaj Gradska skupština Grada Zagreba izglasala još u srpnju 2016. godine.

Na prvom je natječaju za izvođača radova stigla samo jedna ponuda koju Grad od samog početka nikako nije želio prihvatiti, jer je cijena modularnih objekata, odnosno kućica, bila daleko veća od onog što su bili spremni izdvojiti iz gradske blagajne. Natječaj je, naravno, ponovno raspisan, a posao je dobila “Teh-gradnja” koja će, kako se, nažalost, kasnije ispostavilo, modularne objekte isporučiti za milijun kuna više nego je Grad računao.

Naime, cijena koštanja radova trebala je iznositi oko 2,75 milijuna kuna, da bi na kraju skočila na vrtoglavih 3,75 milijuna, uz činjenicu da je ponuda “Teh-gradnje” bila najpovoljnija od devet pristiglih. No, naposljetku se na budućem placu Dubec, metalni modularni objekti, koji se vrlo uspješno izrađuju u Zaboku, napokon ipak montiraju, a prema riječima odgovornih u Gradu, sav bi posao trebao biti dovršen u drugoj polovici travnja.

“Malo smo zapeli u javnoj nabavi, ali drago nam je da sve konačno ide svome kraju, te da će tržnica uskoro biti otvorena. Trenutačno se izvode radovi sklapanja metalnih konstrukcija, a kada se sve one poslože, još se moraju i obložiti. Prema terminskom planu koji nam je dao izvođač radova sve bi trebalo biti gotovo do 15. travnja”, tvrdi Stanko Gačić, direktor Tržnica Zagreb, pa dodaje kako će otvorenje tržnice Dubec sigurno biti do 1. svibnja.

Dubec je značajno čvorište za Gradsku četvrt Gornja Dubrava. Stoga bi nova tržnica stanovnicima ovog dijela grada, uz nabavku sviježih namirnica, omogućila i nove, bogatije društvene sadržaje.Naime, igralište za djecu, pozornica na kojoj će se održavati koncerti i druge slične priredbe, te brojni ugostiteljski objekti, samo su dio ponude koja će privlačiti građane svih dobnih skupina.

Obrtnici, nestrpljivi u iščekivanju preseljenja, izuzetno su zadovoljni posljednjim događanjima, a slože li se s idejom Holdingove podružnice, nova bi se tržnica, otkriva nam Gačić, trebala glamourozno otvoriti velikom modnom revijom. “U početku će nam, vjerojatno biti malo neobično. No, novi prostor i lokacija značit će i nove poslovne šanse, ali i izazove! Zahvalni smo gradonačelniku Bandiću i direktoru Tržnica Gačiću na ispunjenom obećanju. Vidimo da ipak vjeruju u nas, male obrtnike”, poručuju oni, odbrojavajući zadnje dane podno južnih tribina Maksimirskog stadiona.