KAOS U WASHINGTONU: Trumpovi pristaše upali u Kongres – ima mrtvih i ozlijeđenih

Američkim Kapitolom satima su vladale scene kaosa i nasilja.

Izvor: Media servis

Pristaše Donalda Trumpa uspjeli su probiti policijske barikade i upasti u središte američke demokracije, a sve kako bi poništili rezultate izbora i prekinuli sjednicu Kongera na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joa Bidena koji je pozivao predsjednika Donalda Trumpa da se na nacionalnoj televiziji obrati ljudima i zaustavi nerede.

”Gledamo nešto što nikada nismo vidjeli, napad na našu demokraciju. Scene kaosa na Kapitolu ne predstavljaju pravu Ameriku, ne predstavljaju to tko smo mi. Radi se o maloj grupi ekstremista koji stvaraju kaos koji mora prestati. Riječi predsjednika znače bez obzira koliko je on dobar ili loš bio”, rekao je Biden.

Nije to učinio na nacionalnoj televiziji, nego videoporukom na Twitteru pozvao da se raziđu u miru, bez nasilja. ”Znam kako se osjećate, ukrali su nam izbore, glatku pobjedu. Svi to znaju”, rekao je i poručio im da moraju ići kući. No nasilje nije osudio. A sve je krenulo nakon skupa ‘Spasimo Ameriku’, na kojem se svojim pristašama obratio sam Trump.

Prvo po čemu je krenuo udarati su bili mediji: ”Stotine tisuća ljudi su ovdje i želim da tako prenesu i fake news mediji. Okrenite svoje kamere molim vas i pokažite što se ovdje doista događa. Bilo bi dobro kad bi mediji vjerodostojno prikazali ovaj skup. Mediji su trenutno najveći problem kojeg imamo, što se mene tiče”.

Nekoliko sati nakon pucnjave, zgrada Kongresa proglašena je sigurnom, Senat je nastavio s radom, no u pucnjavi i neredima preminule su četiri osobe, a uhićenih je 52, javlja Forbes.

CNN piše da neki članovi Trumpova kabineta raspravljaju i o pozivanju na 25. amandman, odnosno o micanju predsjednika s dužnosti.

Osude nasilja u Americi stigle su sa svih strana svijeta. Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman na Twitteru je napisao da je “podržavanje demokratskih institucija i miran prijenos vlasti od najveće važnosti”.