KANDIDATA SVE VIŠE: Tko bi u fotelju predsjednika SDP-a i tko koga podržava?

sdp, glavni odbor, milanović

Na Iblerovom trgu počinje Predsjedništvo SDP-a kako bi pokrenulo proceduru izbora u stranci. U međuvremenu cure nova imena potencijalnih kandidata za fotelju Zorana Milanovića, a istaknuti SDP-ovci zauzimaju strane.

Utrka počinje. Trojica trkača već su spremna, neki još šute i čekaju, treći biraju strane. Zasad će u utrku za šefa SDP-a trojica kandidata – Ranko Ostojić i Tonino Picula- potpredsjednici stranke, te Domagoj Hajduković čelnik SDP-a Osječko-baranjske županije. Očekuje se da će taj broj rasti, prenosi Media servis.

Na Facebooku se oglasila bivša SDP-ova saborska zastupnica Vesna Škulić koja je napisala da bi se kandidirala za predsjednicu stranke, pa pozvala prijatelje, članove SDP-a i simpatizere da izraze svoje mišljenje.

Spominju se primjerice i Rajko Ostojić ili Davor Bernardić, Orsat Miljenić ili Mirando Mrsić. U telefonskom razgovoru Mrsić nam je tek kratko rekao da će kad bude vrijeme obznaniti svoj stav oko kandidature.

Miljenić zasad odbija svaki razgovor na tu temu. Da se neće kandidirati potvrdio je Siniša Hajdaš Dončić. Ali zna što očekuje od Milanovićevog nasljednika i koga bi rado vidio u utrci.

“Kao što je Zoran Milanović bio suprotnost Račanu, nemojte očekivati da će stranke bilo gdje imati copy-paste predsjednike, to je logično. Ako se gospodin Miljenić kandidira ja ću iz subjektivnih razloga, a i objektivnih, vjerojatno podržati njegovu kandidaturu ali neću sudjelovati u kampanji. To je moje osobno mišljenje”, rekao je Hajdaš Dončić.

Ni Peđa Grbin, također član predsjedništva SDP-a, neće se kandidirati za šefa stranke, ali i on ima favorita.

“Smatram da je od osoba koje su se do sada kandidirale Ranko Ostojić najbolji kandidat i kao čovjek i kao stranački drug”, rekao je Grbin.

Za razliku od njih svojeg favorita nije istaknuo Željko Jovanović, ali je onoga koga ne želi na čelu stranke.

“Što se tiče moje podrške, još uvijek ne znamo tko su svi kandidati, ali jedan kandidat se sam isključio da dobije moju podršku, jer SDP ne može voditi vikend političar iz Bruxellesa”, objasnio je Jovanović.

A njegovo ime je Tonino Picula. On je potvrdio da nema namjeru povući se iz Europarlamenta i ako stane na čelo SDP-a. Na Twitteru je pojasnio da bi aktivnosti sveo na projekte koji su odmakli, njegove projekte ili ih vodi u ime EP-a.

Na pitanje ne čini li mu se da stanje u stranci zahtjeva puno radno vrijeme plus još koji sat popodne, Picula je uzvratio da je stanje takvo da će trebati i treća smjena, ali da njemu ne manjka energije i volje. Koliko je njegove pojašnjenje palo na plodno tlo u stranci doznat ćemo uskoro, jer bi SDP novog predsjednika trebao dobiti do kraja studenog.