KAMERE U PROMETU: Smanjen broj poginulih – postavit će se i nove

“Već sljedeće godine idemo sa 16 novih kamera na 28 lokacija, a one će biti na području cijele Hrvatske”, rekao je gostujući u RTL Danas Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

“Dolaze i na područje PU zadarske, šibensko-knineske, splitsko-dalmatinske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske i požeško-slavonske… Već sada pokrili smo većinu policijskih uprava određenim kamerama što nam je i bio cilj. Tamo gdje smo ih postavili, brzina se smanjila. Kamere imaju ne samo represivnu, nego i preventivnu svrhu. Osim brzine otkrivaju još neke prekrašaje: je li vazač bio vezan, je li koristio mobitel, nepropisno pretjecao…”, kaže Mataija za RTL Danas.

Podsjećamo kako je u Hrvatskoj prije dva mjeseca na državne ceste već postavljeno je 59 novih modernih kamera, a dva je mjeseca i na snazi novi zakon: “Prvi rezultati pokazuju da je itekako donio rezultate. Što se tiče statistike bilježimo smanjenje svih statističkih pokazatelja. Najvažnije je da je 17 posto manje smrtno stradalih”, kaže Mataija.

Nove kamere su iznimne kvalitete i vide sve – u automobilima se vide gotovo svi detalji. U prva dva mjeseca zabilježeno je čak 50 tisuća prometnih prekršaja, što znači u prosjeku 833 na dan. Najčešći je problem brzina.

Kamere su raspoređene po cijeloj Hrvatskoj, a najviše ih je u ličko-senjskoj županiji, jer je najveća policijska uprava i kroz nju prolaze najvažniji međunarodni pravci, pa se brzina ovdje  mjeri na 10 lokacija.

“Utvrdili smo 5.400 prekršaja do  jutros. Znači obavijesti idu na teren i mogu vam reći da jako preventivno djeluje. Ipak na područjima gdje su kamere sporije se vozi i sigurnost u prometu je veća”, kaže Nikola Karić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU ličko-senjske.

Policija zadovoljna. Postavljanjem fiksnih kamera i preventivnim učinkom, broj poginulih pao je za 20 posto.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!