KAMEN TEMELJAC ZA STANOVE: U Podbrežju povoljno i za znanstvene novake

Milan Bandić

Rano jutros u zagrebačkom Podbrežju postavljen je kamen temeljac za izgradnju stanova za znanstvene novake. Događaj je to na koji je pozvan i svećenik kako bi blagoslovio početak realizacije projekta vrijednog milijardu kuna.

Planirana je gradnja 11 samostojećih stambenih zgrada s ukupno 1.800 stanova. Naselje će imati dva vrtića, osnovnu školu, kulturno informativni centar, bazenski kompleks sa sportskom dvoranom, parkovima i dječjim igralištima. Naselje je koncipirano kao pješačko, a izgradnja će se odvijati u dvije faze. U prvoj fazi prionut će se na izgradnju 608 stanova.

“Prva faza osim građevinske faze za 608 stanova o kojima govorimo uključuje projektiranje za neke javne sadržaje. Riječ je o projektiranju za dvije predškolske ustanove, projektiranje jedne kulturne ustanove, jedne zdravstvene ustanove, više parkovnih naselja za djecu koja će faza započeti sredinom 2017. godine. Očekujemo da će 608 stanova završiti građenje krajem 2017. tj. početkom 2018., godine, a ukupna izgradnja cijelog naselja trajat će do kraja 2019. početka 2020. godine”, staknula je šefica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban.

Za prvu fazu projekta osigurano je 230 milijuna kuna, a cjelokupni projekt vrijedan je oko milijardu kuna. Prvih 608 stanova namijenjeno je za najam – 200 stanova za soocijalni najam, 200 za tržište i 200 za znanstvene novake. Ovi potonji kupovat će po povlaštenoj cijeni, jer će dio iznosa financirati grad.

“Dio stanova će biti tržišni, dio za potrebe grada Zagreba. Ovi stanovi koji će biti tržišno orijentirani to će biti tek u drugoj fazi i te podatke ćemo znati tek sljedeće godine. Cilj je mlade ljude zadržati u Hrvatskoj”, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

“Veća dobit ovog projekta je da zaustavimo odljev mozgova preko Bregane i da sačuvamo dvjestotinjak ljudi koji bi htjeli otići van, a mi ćemo ih zadržati ovdje jer ćemo osigurati najpovoljniju kupnju najma socijalnog stana, odnosno kupnju stana sa subvencijom kamate od 2 posto. To nije malo”, rekao je Bandić.