KAKO JE MOLIO NACISTIČKI ZLOČINAC: Eichman u molbi za pomilovanje pisao da se ne osjeća krivim

adolf eichma

Dva dana prije nego je pogubljen nacistički ratni zločinac Adolf Eichman je rukom napisao pismo tražeći milost za sve ono što je učinio i za svoju strašnu ulogu koju je imao u Holokaustu.

Pismo je uputio tadašnjem izraelskom predsjedniku Yitzhaku Ben-Zviu.

Kada je 1960. godine prebačen u Izrael, gdje je osuđen na smrt, u molbi koju je sastavio kaže kako je izraelski sud preuveličao njegovu ulogu u organiziranju logistike Hitlerovog tzv. „finalnog rješenja“ kojim je uništeno šest milijuna Židova.

Eichman kaže kako treba napraviti razliku između odgovornih lidera i ljudi poput njega koji su bili prisiljeni služiti kao „obični instrumenti u rukama lidera“.

„Ja nisam bio odgovoran vođa i kao takav se ne osjećam krivim“, napisao je tada.

Napisao je kako ne može priznati odluku suda kao takvu te traži od predsjednika da upotrijebi svoje pravo da ga pomiluje i naloži neizvršenje smrtne kazne. Pismo je napisano 29. svibnja, a Eichmann je pogubljen vješanjem 31.svibnja oko ponoći.

Podsjetimo, nakon Drugog svjetskog rata Eichmann je pobjegao u Argentinu gdje je cijelo desetljeće od 1950. do svibnja 1960. živio pod lažnim imenom. Izraelski obavještajni agenti uhitili su ga u svibnju 1960. i prebacili u Jeruzalem.

„Njegovo zatvaranje zapravo je veliki povijesni trenutak za Izrael i židovska država je vrlo ponosna na sposobnost svojih sigurnosnih službi“, rekao je ovih dana, kako navode agencije, predsjednik Izraela Rueven Rivlin.

Izrael i dalje koristi sav svoj potencijal u svijetu u gonjenju odgovornih za Holokaust, iako je većina njih već umrla ili je na pragu smrti. Kako objavljuje centar „Simon Wiesenthal“, čak deset navodnih nacista mogli bi biti krivično gonjeni u 2016. (g. i.)

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!