KAJTAZI O “ZA DOM SPREMNI”: Uz kaznu 5000 eura, netko bi razmislio hoće li to opet vikati

“Jasna osuda zločina koji su počinjeni ovdje u logoru Jasenovac izuzetno je važna i bitna. Još jednom kažem ne samo za žrtve, nego za mlade koji dolaze i koji tek trebaju osvijestiti sve ono što se događalo u našoj povijesti”, rekao je danas u Jasenovcu premijer Andrej Plenković.

Izvor: Media servis

“Osuđujemo ustaški režim koji je ubijao zbog vjerske, nacionalne ili političke pripadnosti. Želimo poslati poruku mladim ljudima da je zlo postojalo, da zlo postoji i da će zlo postojati i ubuduće.”

Premijer je najavio kako će Ministarstva kulture te znanosti i obrazovanja ići u smjeru modernizacije Spomen područja Jasenovac te projektom da učenici o Drugom svjetskom ratu uče i dolaskom na to područje. Komentirao je i izmjene Kaznenog zakona te eventualnu zabranu pokliča ‘Za dom spremni’, kaže – više je opcija o kojima ćemo razgovarati s partnerima.

“Ono što možemo vidjeti mogu li se eventualno povećati kazne kako bismo na taj način djelovali, ja bih rekao, preventivno te sankcionirali one koji krše zakon.

“Kazne su premalene, istaknuo je predstavnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi. Kaže kako će netko, ako dobije pet tisuća eura kaznu za uzvikivanje ‘Za dom spremni’, razmislit hoće li to ponovno napraviti.

“Ja mislim da će doći do izmjene i promjene. Cijelo vrijeme govorim kako ne trebamo izmišljati toplu vodu. Dovoljno je samo copy-paste onoga što su učinile Njemačka i Austrija.”

Predstavnik Srba, SNV-ovac Milorad Pupovac vjeruje da će manjine s Vladom doći do rješenja prihvatljivog svima. Dodaje da bi sudovi trebali imati ujednačenu sudsku praksu definiranu trima odlukama Ustavnog suda – u slučajevima Miljak, Šimunić te Ulice 10. travnja u Slatinskom Drenovcu.

“Otvoreni smo za rješenja koja će biti efikasna i koja će početi mijenjati stanje kakvo imamo. Postoji austrijska praksa, njemačka praksa, vidjet ćemo kakva će biti hrvatska. Mi smo za to da dođemo do rješenja oko kojega ćemo se usuglasiti i koje će donijeti rezultate.”

Žalost zbog razjedinjenosti u Jasenovcu izrazio je prozvani predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

“Ako to nismo u stanju, izdržati pet minuta zajedno pod cvijetom, pokloniti se žrtvi, jesmo li u stanju sjesti i zajedno razgovarati o problematici koja se nakupila u posljednjih 30 godina. To je bio proces koji se događao i koji se dogodio, a vezan je uz povijesni revizionizam i revitalizaciju ustaštva na području Hrvatske.”

​Predstavnici Židovske zajednice nisu bili na komemoraciji zbog nedostataka inicijative vladajućih da zabrane pozdrav ‘Za dom spremni’, a počast će odati 28. travnja kada će im se pridružiti i Milanović.