KAD SE SMANJUJU MJERE: Zašto su kritična još dva, tri tjedna – pojašnjava Capak

Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak gostovao je na N1 Televiziji, gdje je komentirao najaktualnije događaje oko borbe protiv koronavirusa.

Pojasnio je i zašto su sljedeća dva do tri tjedna ključna, kako je rekao na današnjoj pressici:

“Još uvijek imamo puno ljudi u samozolaciji, oko 20.000 ljudi, mnogi su od njih bili u kontaktu s oboljelima, i iz tog bazena se regrutiraju novi pozitivni. Jako je bitno da poštuju mjeru samoizolacije, da bi se stvorila tampon zona i da ne obole i novi ljudi. Jako je bitno da sad ne popuštamo i da što više smanjujemo socijalni kontakt.

Imamo u samoizolaciji i one koji su asipmtomatski kliconoše, i one koji imaju koronavirus, ali to ne znaju. Ako uspijemo to obuzdati, imat ćemo povoljnu epidemiološku situaciju”, rekao je za N1 Capak.

O velikoj navali na propusnice Capak je rekao: “Nacionalni stožer trudi se da ne zaustavi ono što je bitno za elementarni život građana kao i da ne zaustavi gospodarstvo. Epidemiološki dio – mi smo zbog tih migracija koje su nastale u vrijeme potresa uveli tu mjeru, dakako, uz iznimke. Mislimo da u ovom trenutku ne bismo popuštali mjeru ograničenja kretanja jer su nam sljedeći tjedni ključni za obuzdavanje širenja infekcije. Nakon toga, analizirat ćemo situaciju i uvedene mjere ćemo popuštati po prioritetima”.

Građanima je Capak poručio: “Predložio bih građanima da budu strpljivi i da slušaju preporuke Sožera. Preporučio bih im da se strpe neko vrijeme, i kad epidemiološka situacija bude povoljna, dopustit ćemo da se neke od mjera maknu kako bi i građanima bilo lakše. Nije naš cilj da ograničavamo građane već da obuzdamo infekciju”.

 

Komentiraj