JUSTIN TRUDEAU: Želimo istinu o tome tko je srušio ukrajinski zrakoplov

Podijelite članak

Ukrajinski Boeing 737, srušen u Iranu ove srijede, pri čemu je poginulo svih 176 osoba putnika i članova posade, vjerojatno je srušila iranska raketa, tvrdi kanadski premijer Justin Trudeau, navodeći izvješća nekoliko obavještajnih agencija.

Izvor: Media servis

Prema izvješćima, do sudara je došlo samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketne udare na dvije iračke zračne baze u kojima su boravile američke snage.

“Dokazi ukazuju na to da je avion oboren iranskom raketom zemlja-zrak, što je možda bilo i nenamjerno. Obitelji žrtava i svi Kanađani žele odgovore. Ja želim odgovore. To uključuje zahtijevanje transparentnosti, odgovornosti i pravde.”

Čelnici Kanade i Velike Britanije pozivaju na potpunu i temeljitu istragu nesreće u kojoj su poginuli i njihovi državljani.

SAD se pridružuje istrazi, s obzirom da je srušeni avion izradila američka tvrtka. Iran, koji odbija odgovornost za srušeni zrakoplov, tražio je samostalno preuzimanje podataka iz crne kutije.

Smatraju da će izvlačenje informacija i glasovnih snimki trajati i do 2 mjeseca, a da bi čitava istraga mogla trajati i do dvije godine. “Ako bude potrebno, pomoć će tražiti od Rusije, Kanade, Francuske i Ukrajine”, tvrdi Iran.

Komentiraj