JOSIP MANOLIĆ: Nikad nisam dobio izvješće da je Glavaš umiješen u bilo kakvo ubojstvo

Bivši visoki državni dužnosnici, Josip Manolić i Vladimir Šeks svjedočili su na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i njegovim suooptuženicima za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Izvor: Media servis

Manolić, koji je u vrijeme zločina bio šef Kriznog stožera za Hrvatsku i načelnik Ureda za nacionalnu sigurnost, izjavio je pred zagrebačkim Županijskim sudom kako s Glavašem nije bio u dobrim odnosima, jer je on imao opsesiju da ga proganjaju još iz bivšeg režima. Nikad, tvrdi, nije dobio izvješće da je Glavaš umiješan u bilo kakvo ubojstvo.

“Izvještaj gospodina Ramljaka je govorio o nekim sitnim prekršajima ili bolje rečeno samovolji gospodina Glavaša. Radilo se o otpuštanju zatvorenika koji su istražavali kaznu u Okružnom zatvoru u Osijeku.”

Vladimir Šeks je, opisujući okolnosti ubojstva Čedomira Vučkovića u dvorištu osječkog Sekreterijata za narodnu obranu, rekao je da na mjestu događaja nije vidio glavnog svjedoka Nikolu Jamana, koji je zapovjedao zaštitnom četom.

“Vidio sam mrtvo tijelo čovjeka. Rekli su mi da je to bio jedan terorist kojeg je straža ustrijelila. Otišao sam nakon toga u Sekretarijat narodne obrane gdje sam zatekao pukovnika Pejića i Branimira Glavaša koji su mi ispričali istu priču.”

Novo suđenje u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Komentiraj