JOŠ VIŠE STRANACA U HRVATSKOJ: Vlada će olakšati dolazak državljana trećih zemalja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović namjerava, kako neslužbeno doznaje N1, kroz predstojeće izmjene Zakona o strancima primijeniti novu, dodatnu mogućnost za privremeno useljavanje državljana trećih zemalja u Hrvatsku, što znači onih koje nisu članice EU-a ni Europskog gospodarskog područja.

Trenutno stranci mogu doći u Hrvatsku i raditi isključivo uz ishođenje jednogodišnje ili sezonske dozvole za boravak i rad koju im u strogo propisanoj proceduri preko poslodavaca izdaje MUP, a predviđa se da bi ubuduće određen broj Hrvatskoj poželjnih državljana trećih zemalja mogao dolaziti i bez takvih dozvola –  dobivali bi privremeno odobrenje boravka i tek po dolasku počeli sami tražiti posao.

Novost bi se u pravnom smislu temeljila na posebnoj odluci Vlade koja bi sadržavala broj takvih useljenika koje Hrvatska želi primiti, uz određene kriterije i uvjete koje moraju ispuniti, ali cijeli model nije javno predstavljen pa stoga nije poznato o koliko takvih useljenika bi se na godišnjoj razini radilo niti koje bi sve uvjete trebali ispunjavati vezano za, recimo, stručnu spremu, radno iskustvo ili pak imovinsko stanje, kao ni bi li se odredilo iz kojih zemalja mogu aplicirati.

Prema informacijama N!, o dodatnom modelu useljavanja uopće nije bilo razgovora u sklopu radne skupine za izradu zakonskih izmjena, ali takva se odredba doista našla u zadnjem nacrtu prijedloga izmjena Zakona o strancima u rujnu. Hoće li tu i ostati, vidjet ćemo kad izmjene napokon osvanu u javnom savjetovanju.

Inače, MUP već mjesecima paralelno uz izmjene Zakona o strancima (kojima će produljiti maksimalno važenje dozvola za boravak i rad stranaca s jedne na tri godine te olakšati proceduru kad mijenjaju poslodavce), priprema i strateški dokument o imigracijskoj politici budući da ga Hrvatska godinama uopće nema. No, iako je radna skupina završila s radom, još nije pušten u javno savjetovanje.