JOŠ SE SLAŽE MINISTARSKA KRIŽALJKA: Je li Martina Bienenfeld nova ministrica turizma?

Martina Bienenfeld 1

Nakon rada sinoć do kasno u noć i radna subota za vladajuće. Nastavljaju se razgovori o sastavu Vlade Andreja Plenkovića.

Izvješće: Media servis

Od jutra sastanci u HDZ-u. Osim članove buduće Vlade, na dnevnom redu su i dogovori s pripadnicima nacionalnih manjina, a definiraju se i saborske obveze. Ipak, u središtu pažnje je potraga za budućim članovima Vlade. Zna se i da je u tijeku Plenkovićeva potraga za ženama u Vladi, pa je veliki interes izazvao posjet aktualne i uspješne direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martine Bienenfeld središnjici HDZ-a.

Doznaje se da se susrela upravo s Plenkovićem. Kad se sve zbroji nije bilo teško za očekivati da će krenuti nagađanja da je upravo ona moguća nasljednica Antona Klimana na čelu Ministarstva turizma. S Plenkovićem je razgovor obavio i sam Kliman koji ne krije da bi volio dovršiti započeto uz već uobičajenu opasku da je odluka na mandataru.

Na sastanak su u HDZ danas došli i Tugomir Majdak kojeg se spominje kao kandidata za ministra poljoprivrede, te Tomislav Ćorić i Goran Marić koji slove kao kandidati za nasljednika Tomislava Panenića na čelu Ministarstva gospodarstva. Šef HDZ-a je razgovarao i s Dragom Prgometom, koji se spominje kao mogući ministar zdravstva.

Dok imena svoje udarne postave, one ministarske Plenković čuva obavijene velom tajne, javno se pojašnjava novi ustroj državne administracije. Komentirajući osnivanje posebnog ministarstva u svojoj novoj Vladi, ministarstvo demografije, mandatar Plenković istaknuo je da su brojke o prirodnom priraštaju alarmantne.

“Stoga smo i u kampanji naglasili kako se državne institucije moraju malo više angažirati na pronatalitetnoj politici. Vodit ćemo računa da sve one mjere koje se odnose na obitelj, podršku majkama, mladima, da stvorima gospodarske preduvjete kako bi naše obitelji imali više djece i kako bi Hrvatska s vremenom bila mnogoljudnija, a ne u negativnom trendu kao što je to u ovom trenutku”, rekao je Plenković.

Bez djece svi napori koje poduzimamo nemaju puno smisla, ističe i potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković. Poseban status dobio je i sport, ali na način da odlazi iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta i prelazi u novi Središnji državni ured za sport.

“Za sport smo htjeli poseban Središnji državni ured s obzirom na važnost sporta, ne samo vhunskog, nego i školskog, sveučilišnog, amaterskog. Smatramo da ga treba jače podupirati iz državnih institucija. Razgovarali smo i sa istaknutim ljudima iz sporta i svi se slažu da je to dobar način da se napravi značajan pomak”, rekao je Jandroković.

Da nije dobra ideja spajati Ministarstvo okoliša s energetikom poručila im je još sinoć u Saboru HNS-ova Anka Mrak Taritaš.”kao da ste lisicu stavili u kokošinjac”, rekla je Mrak Taritaš. Plenković je u novi radni dan ipak ušao zadovoljan jučer viđenim u Saboru.

“Mislim da je bilo vrlo decentno, konstituirajuća sjednica Sabora. Na dnevnom redu su bile i usvojene sve točke kako smo predvidjeli, s te strane smo zadovoljni. Mislim da je ovo dobar početak 9. saziva Hrvatskog sabora”, zaključio je Plenković.