JOŠ SE NE ZNA PLAN POVRATKA: Ali zna se što Hrvate čeka na povratku iz Zambije

Mnogo je još neodgovorenih pitanja oko cijelog slučaja Hrvata oslobođenih optužbi za krijumčarenje ljudima.

“Kako doznajemo iz konzulata inicijalni plan je da se sutra iz Ndole ukrcaju na avion prema Malaviju, a zatim u glavni grad Etiopije i onda love vezu za Europu. U konzulatu ne žele koja je ta krajnja destinacija kako bi ih se poštedjelo uznemiravanja prilikom dolaska. Ako slučajno administracija sutra tijekom jutra ne bude gotova – budući da subotom nema međunarodnih letova iz Ndole tražit će se nova veza, najvjerojatnije preko Lusake od čega su prvotno odustali budući da je put dugačak. U svakom slučaju sada je samo pitanje birokracije. Sve strane u postupku uvjeravaju da više pravnih iznenađenja ne bi smjelo biti i da pravna i životna agonija koju su prošli parovi i njihova djeca trebala završiti u idućim danima”, javlja RTL Danas.

Zna se i što ih čeka kad se vrate, je li proces usvajanja djece onda gotov.

“Ministar Malenica kaže da su ovom presudom stvari gotove te da kada se vrate neće morati ništa dokazivati i da je priča za Hrvatsku ova priča završila te da mogu započeti svoj život koji su trebali započeti prije 6 mjeseci. Ovo nisu prva posvojenja iz DR Konga, ali je prvi ovakav slučaj koji se pretvorio u ideološko, političko pitanje. Bilo je u Hrvatskoj onih koji su tvrdili da se radi o trgovini djecom.

Znamo da je 100-tinjak djece iz DR Konga već posvojeno, a ministar Piletić danas kaže da svi oni, osim dvije obitelji koje su iselile iz Hrvatske žive u Hrvatskoj, idu u hrvatske vrtiće, škole i koriste zdravstveno osiguranje. U jednom trenutku pokrenuta je i istraga vezana za dokumente. Nije se niti jedno tijelo oglasilo koji su rezultati istrage. Za Vladu i državu je ovo očito gotov slučaj, a zbog svega su odlučili i promijeniti Zakon..”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!