JOŠ O BLAGDANIMA: “Vraćamo narodu što je SDP uzeo 2001.” – kaže Reiner, a zašto su čekali 18 godina?!

Nakon što je premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici Vlade predstavio popis predloženih novih blagdana, počela su negodovanja u SDP-u.

Izvor: Media servis

Dok su oni mijenjali blagdane 2001., sad je to učinio HDZ i od cijele zbrke, rijetko koji građanin RH zna što se koji dan obilježava. No pokušat ćemo pojednostaviti. Nova najznačajnija promjena jest ta da se Dan državnosti vraća na 30. svibnja, a ne 25. lipnja.

Miroslav Tuđman:”Ovo je pitanje uvođenja reda. A hoće li se u budućnosti mijenjati ili ne? Postavlja se pitanje onima koji to ponovno žele mijenjati, jesu li oni protiv hrvatske države, državnosti i samostalnosti”.

Umjesto dosadašnjeg 8. listopada, 25. lipnja će se obilježavati kao Dan neovisnosti, što više neće biti blagdan, nego spomendan.

“Jer ovo što se do sada obilježavalo 8. listopad kao Dan neovisnosti, s pravnog stajališta ne stoji. 25. lipnja je jedini od ovih blagdana koji ima pravne posljedice i od toga dana kreće agresija na Hrvatsku u pravnom smislu s pravnim posljedicama”.

A 8. listopada postaje Dan Hrvatskog sabora, što je do sad bio 30. svibnja. SDP-ovci su se stoga počeli pitati je li važniji dan kad je HDZ osvojio vlast od dana kad je Hrvatska postala samostalna. Na pitanje nameće li HDZ narodu svoje stranačke blagdane, Željko Reiner je odgovorio:

“Kao prvo 8. listopada se ni u kojem slučaju ne ubija, nego on ostaje spomendan. To je važan datum u hrvatskoj novijoj povijesti. No čini mi se da ste podlijegli politiziranju SDP-a koji će u bilo čemu što se pokuša napraviti, naći mane”.

‘Mi vraćamo narodu ono što je bilo oduzeto‘, poručio je Reiner referirajući se na SDP-ove izmjene 2001. godine.

“Zar je sjednica prvog demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora stvar HDZ-a? Pa i SDP je bio u tom Saboru”.

A još bolje pitanje je zašto se tek sad vraćaju svi ti ‘oduzeti datumi‘ i je li problematika blagdana trenutno najvažnija problematika u zemlji?

“Naravno da nije. Naravno da je to jedan kamenčić u mozaiku, međutim važan kamenčić jer je simbol hrvatske državnosti”.