JOŠ JEDNA TEŠKA NOĆ: Vodostaji dosegli maksimume, vodeni val se premješta nizvodno

Dijelovi Hrvatske koji se bore s visokim vodostajima i polplavama proveli su još jednu neizvjesnu noć. Poplavljeni Karlovac obići će premijer Plenković.

Izvor: Media servis

Rijeke Kupa i Korana u Karlovcu su prešle razinu od osam metara i u gradu je izvanredno stanje, ali Kupa je već prešla u stagnaciju. Cijelog dana službe i građani borili su se vodom koja je poplavila neke objekte. Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručili su da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. U Kostajnici gdje je Una uzrokovala poplavljivanje vodostaj polako ide ka smirivanju.

U obrani od poplava sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, koji se raspoređuju se po potrebi na ugrožena područja u Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici. Vodostaji koji su na području Varaždina uzrokovali brojne probleme također opadaju. Velike probleme u Zagorju stvorili su na deseci klizišta.

Iz DHMZ-a u priopćenju kažu da oborinske prilike na području gotovo čitave zemlje traju i dalje iako s nešto manjim intenzitetom te nisu u potpunosti isključeni pojedinačni slučajevi oborine koji mogu uzrokovati daljnje poplavljivanje. Dosadašnja akumulacija oborine, prognoza nove, kao i otjecanje s površine već potpuno zasićenog tla doprinose visokim vodostajima rijeka koji će se zadržati i sljedećih dana. Smirivanjem vremenske situacije prema kraju tjedna smirivat će se i naši vodotoci sukladno njihovoj veličini, obliku, nagibima i građi utjecajnih slivova, udaljenosti pojedine lokacije od izvorišta te samom tipu vodotoka, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sutra ujutro posjetit će Karlovac te održati radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!