JOŠ JEDAN ODLAZAK: Jure Radić, bliski suradnik Franje Tuđmana, umro u Baškoj Vodi

Jure Radić

Nakon duge i teške bolesti u 63. godini preminuo je doktor Jure Radić, jedan od najbližih suradnika doktora Franje Tuđmana.

Jure Radić bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike, sveučilišni profesor, ministar obnove i razvitka, predsjednik uprave IGH, pišu 24 sata.

Umro je noćas u Baškoj Vodi, a dulje vrijeme je bolovao od karcinoma želuca, rekli su njegovi prijatelji.

Sprovod će biti u utorak u Baškoj Vodi.

Jure Radić rođen je 15. rujna 1953. u Baškoj Vodi kod Makarske. Tamo je završio osnovnu školu, dok je srednju školu pohađao u Makarskoj. Redovito je ministrirao u crkvi kod fra Anđela Šimića.

Nakon završene srednje škole odlazi u Zagreb gdje upisuje Građevinski fakultet, a istovremeno sluša i tri godine laičke teologije i Više bogoslovne škole.

Na fakultetu je bio predsjednik Socijalističkog saveza studenata i delegat svoje ćelije SSRN-a u Gradskom odboru. Godine 1988. objavljuje knjigu Sedam tisućljeća gradnje mostova u Jugoslaviji.

Godine 1990. postaje predsjednik SIZ-a za znanost, a 1991. predsjednik je Skupštine zagrebačkog sveučilišta. U međuvremenu je imenovan pomoćnikom ministra znanosti, tehnologije i informatike, a vrlo skoro i samim ministrom istog ministarstva.

U kolovozu 1992. godine dotadašnji predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvoje Šarinić postaje novi premijer, a Jure Radić popunjava upražnjeno mjesto predstojnika navedenog ureda.

U listopadu 1994. godine, razriješen je dužnosti predstojnika ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Nakon toga prelazi na novu dužnost – postaje ministar obnove i razvitka u vladi Nikice Valentića.

U listopadu 2006. godine imenovan je direktorom IGH, a prije toga bio je predsjednik Nadzornog odbora IGH.