JOHNSON IZNENADA U KIJEVU: Rusi granatiraju Harkiv – objavljena nova karta ratnih događanja

Tisuće ruskih vojnika nagomilane su u blizini ukrajinskog grada Harkiva, izjavio je u petak visoki američki obrambeni dužnosnik.

Britansko ministarstvo obrane očekuje pojačane zračne napade na istoku i jugu države. Ruske operacije fokusirane su na regiju Donbas te na Mariupolj i Mikolajiv na jugu.

Britanski premijer Boris Johnson počeo je u subotu neočekivani posjet Kijevu razgovorom u četiri oka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Sibiha.

“Upravo sada posjet Borisa Johnsona Kijevu počeo je sastankom u četiri oka s predsjednikom Zelenskim”, objavio je Sibiha na Facebooku.

“Velika Britanija predvodi u vojnoj pomoći Ukrajini, vođa je proturatne koalicije, predvodi u sankcijama protiv ruskog agresora”, dodao je, objavivši fotografiju sastanka.

Johnson je prvi čelnik skupine G7 koji je posjetio Ukrajinu od početka ruske invazije 24. veljače.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu dnevnu kartu ratnih događaja u Ukrajini. Na njoj je, u odnosu na jučer, ne vide velike promjene.

Još jučer, cijeli sjever je, naime, označen kao područje pod kontrolom i Ukrajinaca i na kojem nema borbi. Britanci na sjeveru i danas bilježe bombardiranja gradova, ali nema oznaka za borbu na tlu niti ima oznaka da ruska vojska kontrolira bilo koji dio na sjeveru Ukrajine.

Nakon sastanka sa Zelenskim na Twitteru se oglasio britanski premijer Boris Johnson;

“Pripremamo novi paket financijske i vojne pomoći koji je dokaz naše predanosti borbi njegove zemlje protiv ruske barbarske kampanje”, napisao je Johnson.