JOE BIDEN: Zdravlje i životi žena ugroženi su rušenjem prava na pobačaj

Nakon što je Vrhovni sud srušio Roe v. Wade i time ukinuo ustavno pravo na pobačaj u SAD-u, američki predsjednik Joe Biden izjavio je da su „zdravlje i životi žena u ovoj zemlji sada ugroženi”.

“Ovo je tužan dan za sud i za cijelu zemlju”, rekao je Biden, govoreći iz Bijele kuće.

Administracija se unaprijed pripremala na ovakvu presudu najvišeg suda u zemlji, koja je objavljena u petak ujutro (po lokalnom vremenu) i već mjesecima planira sljedeće korake. I dok predsjednik ne može učiniti mnogo izvršnim direktivama koje ima na raspolaganju da bi drastično ublažio posljedice ovakve odluke – i praktički ništa što bi povratilo pravo na pobačaj u cijeloj zemlji – ipak postoji nekoliko koraka o kojima Biden razmišlja u konzultacijama sa svojim pravnim i političkim savjetnicima, piše N1.

Neke od opcija o kojima se razgovara uključuju eliminiranje ograničenja za pristup medicinskom pobačaju i osporavanje zakona koji kaznenim djelom proglašavaju putovanje iz jedne savezne države u drugu za potrebe obavljanja pobačaja, izvijestio je CNN.

Predsjednik bi također mogao proglasiti izvanrednu javnozdravstvenu situaciju, koja bi mogla zaštititi liječnike od tužbi ako rade s pacijentima u saveznim državama gdje nemaju licencu. Predsjednik je također pozvao Kongres da izglasa zakon koji bi kodificirao Roe v. Wade, presudu iz 1973. kojom se u SAD-u legalizira ustavno pravo na pobačaj, ali Demokrati trenutno nemaju dovoljno ruku u Senatu da bi izglasali takav zakon i poslali ga Bidenu na potpis.

Biden je ranije ovog mjeseca izjavio kako je uvjeren da će eventualno rušenje Roe v. Wadea izazvati „mini revoluciju” i motivirati Amerikance da na predstojećim izborima glasaju protiv Republikanaca i tako ih izbace s funkcija. Demokratski dužnosnici i skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj izrazili su bijes i šok zbog odluke Vrhovnog suda.