JOE BIDEN: Zabranjujemo uvoz nafte i plina iz Rusije

Američki predsjednik Joe Biden objavio je kako SAD zabranjuje uvoz ruske nafte, prirodnog plina i ugljena. Jedna je to u nizu sankcija koje stižu sa Zapada zbog invazije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Izvor: Media servis

Biden je poručio kako će ovim potezom zadati još jedan udarac Putinu.

“Više nema uvoza ruske nafte i to će biti još jedan snažan udarac Putinovom ratnom stroju. Ovu smo odluku donijeli nakon konzultacija sa našim saveznicima i partnerima diljem svijeta, posebice u Europi. Zajednički odgovor na Putinovu agresiju u našem je fokusu cijelo vrijeme – da zadržimo cijeli NATO, Europsku uniju i sve naše saveznike zajedno.”

Istaknuo je Biden kako SAD proizvodi više nafte od svih europskih zemalja zajedno, ali i da sada surađuje sa partnerima u Europi kako bi se smanjila njihova ovisnost o Rusiji. Podsjetimo, ranije danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je kako EU mora postati neovisna o ruskoj nafti, ugljenu i plinu.

“Ostajemo ujedinjeni. Ostajemo ujedinjeni u namjeri da zaustavimo rastući pritisak Putinove ratne mašinerije.”

Ipak, poručuje da će cijenu obustave uvoza ruske nafte platiti i SAD.

“Neka bude svima jasno: SAD će preuzeti dio odgovornosti za brigu o izbjeglicama kako ne bi sve palo na leđa europskih država koje graniče s Ukrajinom. Poduzimamo mjere zajedno sa našim saveznicima i pratnerima diljem svijeta kao odgovor na ovu agresiju. Pristupamo najznačajnijem paketu ekonomskih mjera u povijesti koji uzrokuje značajnu štetu ruskoj ekonomiji.”

Zaključio je Biden kako Ukrajina nikada neće biti Putinova pobjeda.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je američkom predsjedniku i SAD-u na “udaranju u srce Putinove ratne mašine”.

“Zahvalan sam Americi i američkom predsjedniku na predvođenju udara u srce Putinove ratne mašini i na zabrani ruske nafte, plina i ugljena na američkom tržištu. Ohrabrite ostale zemlje i vođe da slijede vaš primjer”, napisao je Zelenski u objavi na Twitteru.