JOE BIDEN: Rusija nasilno uzima teritorije Ukrajine i prijeti Europi nuklearnim oružjem

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden održao je govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku. Biden je na početku kazao da je u posljednjih godinu dana svijet doživio velike promjene -nesigurnost u pogledu cijena hrane, rekordne vrućine, poplave, covid-19, inflacija i brutalni nepotrebni rat.

“Rat kojeg je odabrao jedan čovjek i reći ću jednostavno – stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a napala je susjeda u pokušaju da izbriše suverenu državu s karte. Rusija je prekršila načela povelje UN-a. Koja zabranjuje nasilno oduzimanje teritorija drugih zemalja. Danas je Putin otvoreno izrazio nuklearne prijetnje Europi, prekršivši režim o neširenju nuklearnog oružja. Kremlj organizira nelegalni referendum kako bi anektirao dijelove Ukrajine i dodatno prekršio povelju UN-a”, rekao je Biden, kako javlja N1.

Biden je napomenuo da nitko nije zaprijetio Rusiji i da nitko osim Rusije nije vidio sukob.

“Putinove riječi otkrile su svoj cilj. Prije invazije Putin je rekao “Ukrajina nikada nije imala pravu državnost”, a sada svjedočimo školama, željezničkim kolodvorima – kako ih napadaju. Svjedočimo masovnim grobnicama u Izjumu. Prema onima koji su ekshumirali ta tijela, pokazuju da su ona pretrpjela agresivne napade. Gdje god da živite i u što god da vjerujete, ne biste trebale imati hladnu krv. Zato su se sve nacije u UN-u okupile i osudile rusku agresiju. Naši saveznici diljem svijeta su dali svoj obol i danas više od 40 zemalja dale su milijarde u pomoći kako bi se Ukrajina mogla obraniti”, kazao je.Američki predsjednik te istaknuo da nacije ne mogu imati imperijalističke ambicije bez posljedica.

“Ukrajinski vojnici su pokazali veliku hrabrost, ali i svijet nije oklijevao. Stajali smo i stojimo i dalje uz Ukrajinu. Kao i vi, i SAD želi da ovaj rat završi pod pravednim uvjetima. I to uvjetima koji se odnose na to da ne možete nasilno zauzeti teritorij neke zemlje. Jedina zemlja koja tome stoji na putu je Rusija. Stoga svi mi u ovom tijelu smo odlučni u tome da štitimo načela Ujedinjenih naroda. Stav članica Ujedinjenih naroda mora biti čvrst i jasan. Ukrajina ima ista prava kao i sve suverene nacije”, napomenuo je.