JESU LI PRONAĐENI POMORCI?: U potrazi svi brodovi pomijenili kurs – uočena splav

Možda dobre vijesti u potrazi za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić.

Naime, na stranici koja prati kretanje brodova Marine Traffic moglo se uočiti kako nekoliko brodova mijenja kurs.

Ono što je još zamnimljivije čini se da svi idu ka istom cilju, što bi moglo značiti da se nešto vidjelo.

Brodovi su na relativno maloj udaljenosti jedan od drugog, a pomorci u grupi Bourbon Rhode Rescue na Facebooku su to protumačili kao akciju spašavanja.

Oni tvrde kako je vjerojatno u Atlantiku uočeno nešto zbog čega su brodovi skrenuti s kursa.

Nadaju se da je uočen splav ili više njih, na kojima bi mogli biti nestali pomorci na čelu s hrvatskim kapetanom.

Nema za sada pojedinosti, ali i dalje postoji velika nada.

Iz Ukrajine se neslužbeno doznaje da je uhvaćen nekakav signal te da zbog tog signala brodovi mijenjaju kurs i idu u istom smjeru.

“Splav je uočena na satelitskim snimkama i onamo je upućena veća flota, da se pretraži šire područje. Satelitske snimke kasne dva sata”, potvrdio je za Novu TV Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

“Uskoro se treba održati sastanak hrvatskih diplomatskih predstavnika u Francuskoj s tamošnjom diplomacijom. Ne zna se još zašto”, piše Morski.hr.

U traganju sudjeluje šest brodova, te američki i francuski zrakoplovi.

Naša europarlamentarka Ruža Tomašić na Twitteru je objavila kako je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zatražila od svih članica EU da pomognu u pronalasku Dina Miškića i drugih nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode.

Naše Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je detalje akcije spašavanja.

“Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), koja se na zahtjev hrvatske Vlade uključila u potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode potonulog usred Atlantskog oceana 26. rujna 2019., danas je uz pomoć satelitskih snimaka, kojima raspolaže, obavijestila da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga. No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde.

Stoga su koordinate objekta proslijeđene francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, koji je preusmjerio brodove koji se nalaze u blizini na tu lokaciju, budući da bi iz Martiniquea prvi brodovi stigli na lice mjesta za tri do četiri dana. Sve naše nadležne službe i diplomatske aktivnosti u potpunosti su koordinirane i angažirano rade na pronalasku nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnoj je vezi s obitelji kapetana Miškića.

U popodnevnim satima, na zahtjev ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana i Ukrajine Vadyma Prystaika, veleposlanici dviju zemalja održali su na tu temu sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova. Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.

S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se s francuskim Ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih aviona pri pretraživanju tog područja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija u potrazi za nestalim pomorcima i na tomu je zahvalno”, stoji u priopćenju.