JESU LI NAJBOLESNIJI: Građani Požeško-slavonske županije troše najviše lijekova

tablete, tabletomanija

Sedam godina zaredom građani Požeško-slavonske županije na vrhu su ljestvice prema potrošnji lijekova i to ne samo u Slavoniji i Baranji, nego u cijeloj Hrvatskoj. Pokazuje to analiza Hrvatske agencije za lijekove (HALMED).

Samo prošle godine u Požeško-slavonskoj županiji popilo se na dan na tisuću stanovnika nevjerojatnih 1.600 doza lijekova!

U toj županiji popije se na dan (na tisuću stanovnika) najviše lijekova za visoki tlak – 636, što je gotovo dvostruko više nego u Osječko-baranjskoj ili u Zagrebačkoj županiji. Antidepresiva u Požeštini se popije gotovo 50 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a u Brodsko-posavskoj svega 17. Ista županija uvjerljivo vodi i u potrošnji antidijabetika, lijekova za povišeni šećer u krvi, kojih se u Požeško-slavonskoj županiji popije 96 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a u Brodsko-posavskoj svega 40 – stoji u analizi HALMED-a, a piše Glas Slavonije.

U Osječko-baranjskoj županiji potrošnja lijekova na dan na tisuću stanovnika prošle godine iznosila je 967 doza, u Virovitičko-podravskoj 1015, a u Vukovarsko-srijemskskoj 915. Najmanju potrošnju lijekova na tisuću stanovnika lani je imala Brodsko-posavska županija s 528 doza lijekova na dan na tisuću stanovnika.

Kako to da su podaci za potrošnju lijekova u Požeško-slavonskoj županiji toliko veći od ostatka zemlje, upitali smo prof. dr. Željka Glavića, ravnatelja Opće županijske bolnice Požega.

“Jako sam iznenađen tim podacima i ne mogu reći je li u metodologiji ili prikupljanju podataka problem, ali izneseni podaci ne odgovaraju ostalim pokazateljima. Primjerice, kada se uzmu u obzir sve bolnice u Hrvatskoj i potrošnja u njima, mi tu nismo baš nešto posebni. Da se troši toliko lijekova koliko je navedeno vjerujem da bi ljudi koristili više bolničkih usluga i specijalističkih pregleda, a to nije slučaj. Sumnjam u to da se u Požeško-slavonskoj županiji popije toliko lijekova, jer ni jedan parametar na to ne upućuje”, kazao je ravnatelj požeške bolnice.

 

Komentiraj