JESTE LI ZNALI: Što o vama govori vaš trbuh?

trbuh, dijeta

Oblik i izgled trbuha nije samo estetski problem. Mnogi zdravstveni problemi vezani su upravo uz ovaj „vrećasti“ organ.

Vrlo čest problem je osjećaj napuhnutosti koji se obično javlja odmah nakon obroka. Glavni uzrok tome je teško probavljanje hrane i nakupljanje plinova prilikom razgradnje u želucu i crijevima.

Takvu neugodnu napuhnutost možemo riješiti umjerenim i redovitim jelom, ali i sporim i temeljitim žvakanjem hrane kako ne bismo gutali velike količine zraka. Važno je i da hrana koju jedemo nije zasićena mastima i glutenom.

Neprestani stres može trbuh učiniti naglašenim u gornjem dijelu, visoko, gotovo ispod grudi. Takav trbuh je mekši, ali i više obješen od alkoholnog. U stresnim situacijama naše tijelo počinje lučiti kortizol-hormon koji utječe na regulaciju ugljikohidrata, masti i proteina.

On oslobađa u konačnici šećer kako bi tijelo imalo dovoljno energije obraniti se od negativnih utjecaja. Višak energije pretvara se nažalost u masne naslage u blizini jetre i otuda naglašen trbuh. Trbuh oblika jabuke, naglašen u predjelu pupka, manje oko struka i bokova, specifičan je kod ljudi koji u većim količinama ispijaju alkohol.

Šećer iz alkohola potiče porast inzulina, tijelo automatski stvara višak masnoće. U kombinaciji s gaziranim pićima, alkohol otvara apetit, vrlo je kaloričan i poguban za dobru liniju. Žene koje jednom tjedno piju više alkohola, sklonije su prejedanju u večernjim satima što se itekako manifestira „viškom“ na težini. (g. i.)

 

Komentiraj