JENS STOLTENBERG: NATO ima u pripravnosti više od 100 aviona i sto brodova

Najveći napad na neku državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata je u tijeku. Ruska invazija na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora već je rezultirala ljudskim žrtvama.

‘‘Mir na kontinentu je uništen. Sad imamo rat u Europi‘‘, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazavši da imaju više od sto zrakoplova i sto brodova u pripravnosti i da će učiniti sve da zaštite savez od agresije.

“NATO je najsnažniji savez u povijesti. Mi ćemo zaštititi sve naše saveznike, to je razlog zašto smo povećali našu prisutnost na istočnim granicama saveza, kako bismo poslali snažnu poruku da će napad na jednu članicu značiti reakciju cijelog saveza. Mi to ne želimo isprovocirati, ali ćemo se štititi”.

“Neopravdani ruski napad riziku izlaže brojne ljudske živote. Iz više izvora cilja se vojna infrastruktura i drugi entri. Ovo je hladnokrvna dugo planirana invazija. Unatoč litaniji laži i dezinformacijama ruske namjere su jasne cijelom svijetu”

Cilj Kremlja je uspostaviti sferu utjecaja ponovno, pogaziti globalna pravila. Ovo je novo normalno za našu sigurnost. Mir se ne smije shvaćati zdravo za gotovo. Mi smo savez 30 demokracija koje su ujedinjene kao jedna.

NATO je solidaran s Ukrajinom i nameću se sankcije Rusiji. U bliskoj koordinaciji s EU-om i drugim partnerima namećemo teške ekonomske sankcije Rusiji da pokažemo da ćemo ispuniti svoje obećanje i da će Rusija platiti visoku cijenu. Osuđujemo rusku potpunu invaziju, Saveznici šalju poruku da nikad neće prihvatiti okrutno kršenje međunarodnog prava.”