JENS STOLTENBERG: NATO će i dalje pomagati žrtvi suludog nasilja koje provodi ruski agresor

Zima će biti neopisivo teška za Ukrajince s obzirom na neprestane udare ruskog agresora po energetskoj infrastrukturi koji civile ostavljaju bez grijanja, struje i vode.

Izvor: Media servis

No, Putin im neće uspjeti slomiti duh, poruka je glavnog tajnika NATO-a upućena sa sastanka ministara vanjskih poslova u Bukureštu posvećenog upravo pomoći Ukrajincima u pripremi za zimu.

U glavnom gradu Rumunjske sastali su se ministri vanjskih poslova NATO saveza kako bi dogovorili daljnju pomoć Ukrajinicima u teškim zimskim mjesecima koji su pred njima. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg podsjeća da je više od milijun ukrajinskih izbjeglica pobjeglo upravo u Rumunjsku. Stoga je, kaže, još važnije da se sastanak održava u Bukureštu. Osvrnuo se i na kontinuirane ruske udare po energetskoj infrastrukturi.

“To su namjerni napadi na kritične usluge poput grijanja, struje, vode i naravno, njihov cilj je nanijeti ukrajinskim civilima što je moguće višepatnje kako bi slomili njihovu predanost i ujedinjenost u suprotstavljanju ruskoj invaziji.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće uspjeti slomiti duh Ukrajinaca, nastavio je Stoltenberg dodajući da će nastaviti na sve potrebne načine pomagati žrtvi suludog nasilja koje provodi ruski agresor. Američki državni tajnik Antony Blinken zahvalio je glavnom tajniku Saveza na njegovom vodstvu zbog kojeg je, kaže, NATO jači i ujedinjeniji nego ikada. Zahvaljujući Putinu, pod okrilje Sjevernoatlantskog saveza žele i Finska i Švedska, a osim Ukrajine, tema sastanka su i napeti odnosi s Kinom koja je obznanila da s Rusijom želi bližu energetsku suradnju i jačanje stabilnosti lanaca opskrbe.

“Sastanku će prisustvovati i dvije uskoro nove članice Saveza, Finska i Švedska. To je također važno. Međutim, osnovni princip koji imamo po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, ali i izazova koje predstavlja Kina kada govorimo o našim interesima jest da djelujemo zajednički i ujedinjeni. To je najveća snaga NATO-a.”

Najgore je što Putin bezobzirno udara i po civilima kako energetski tako i po stambenim i drugim zgradama civilne namjene. O tome je u Rumunjskoj govorio i britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

“Od samog početka sukoba smo vidjeli kako Vladimir Putin pokušava pretvoriti opskrbu energentima u oružje. Ciljanje civilne i energetske infrastrukture je očito namijenjeno tome da se pokuša pokoriti Ukrajince. Ne mislim da će biti uspješan u tome. Dapače, siguran sam da neće uspjeti jer su pokazali ogromnu otpornost i nastavit ćemo ih podupirati u ovim teškim mjesecima.”

O aktualnom stanju i pomoći koja im je hitno potrebna kako bi prebrodili zimu i nastavili odbijati ruske napade, svoje kolege je u Rumunjsku došao izvijestiti ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Za to vrijeme građani Kijeva su, u znaku prkosa agresoru, diljem grada počeli postavljati božićna drvca koja će, iz očitih razloga, imati samo ukrase, a ne i lampice.