JEDINSTVENI U SVIJETU: Što donosi Ekološka karta Zagreba

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U prostorijama Gradske uprave predstavljena je internetska aplikacija Ekološke karte Grada Zagreba, a dostupna je putem web stranica grada i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Piše: Branimir Fagač

Projekt će služiti kao osnova unapređenja zdravlja ljudi i upravljanja životnom zajednicom, ali koristiti i građanima, jer će u svakom trenutku moći provjeriti kakva je kakvoća tla, zraka ili vode u pojedinim dijelovima grada.

Ekološku kartu izradio je Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, u suradnji s gradom Zagrebom, Institutom za medicinska istraživanja, Agronomskim fakultetom i Državnim hidrometeorološkim zavodom, u skladu sa svojom najvažnijom zadaćom – brigom o ljudskom zdravlju i zaštitom okoliša.

“Projekt je jedinstven u svijetu. Karta je dinamičan alat s kontinuiranim unosom podataka na osnovu redovitog monitoringa, epizodnih mjerenja, novih podataka iz različitih sektora ispitivanja okoliša”, prezentirala je dr. sc. Sandra Šikić, dipl. ing., zamjenica ravnatelja NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

eko-karta-zagreba

Senzori za praćenje kvalitete zraka postavljeni su na osam, najprometnijih lokacija u gradu. Osim osnovnih podataka o kvaliteti vode, u ljetnim mjesecima bit će dostupni i podaci o njenoj čistoći u gradskim kupalištima.

Da je ovo vrlo značajan projekt za grad, naglasio je i gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo kako ekološka karta daje relevantne podatke, a omogućen je povijesni i trenutni prikaz podataka te njihova usporedba.

“Ekološka karta kao operativni alat omogućit će gradskoj upravi da kvalitetno upravlja zemljištem, prostorom, zaštitom životnog i radnog okoliša te vodi još kvalitetniju brigu o zdravlju naših sugrađana. Iznimno sam ponosan što je ovaj projekt zaživio“, zaključio je Bandić.

U ovaj „živi sustav“ Ekološke karte Zagreba, koja je jedinstvena ne samo u hrvatskim, već i u europskim okvirima, ugrađivat će se i korisne obavijesti građanima, savjeti za zdravlje i druge važne informacije.