JE LI SE NESREĆA MOGLA IZBJEĆI: Policija zna za ludovanje vozača petkom u Buzinu

Nakon strašne nesreće u zagrebačkom Buzinu kada je 23-godišnji Jan Ehrlich Mercedesom naletio na ljude, a s obzirom na to da se znalo za noćno divljanje obijesnih vozača na tom mjestu, koje privlači velik broj ljudi, postavlja se pitanje je li se ova nesreća mogla izbjeći?

“Policija je kao i obično, petkom u večernjim satima postupala po nizu dojava građana o kršenju prometnih propisa. Obavljala je niz očevida prometnih nesreća koje su se dogodile u večernjim satima. Isto tako, osiguravala je niz skupova i javnih manifestacija od kojih je na koncertu na Jarunu bilo 6000 ljudi, rekao je za HRT voditelj službe prometne policije PU Zagrebačke Krešimir Mišić.

Na konstataciju da je tragedija možda mogla biti spriječena, a da se okupljanja nastavljaju, Mišić je odgovorio kako policijski službenici postupaju “uporno iz vikenda u vikend… Obilazimo takve lokacije, postupamo prema počineteljima prekršaja. Moram istaknuti da smo u proteklom vremenskom periodu osim postupanja svakog vikenda imali i 10 ciljanih akcija upravo na počinitelje ovakvih prekršaja”.

Na tvrdnju da mjere ne funkcioniraju, da se okupljanja i kršenje zakona nastavljaju, Mišić je odgovorio kako postoje preventivne akcije. “Kroz ciljane akcije smo 500 vozila iskontrolirali i sankcionirali 104 prekršitelja. Oni nisu imali tehnički ispravna vozila. Imali su dijelove koji nisu bili propisani za to vozilo. Samim time smo sigurno otklonili dobar dio problema koji bi se potencijalno mogli dogoditi”.

Krešimir Mišić

Dodao je kako Zakon o narušavanju javnog reda i mira također policiji nudi alate za sankcioniranje prekršitelja. “U slučaju kada dođe “turiranja” vozila odnosno do toga da se pogonski kotači okreću na način da proizvode zvuk. Mi takve vozače sankcioniramo i po zakonima o prekršajima protiv javnog reda i mira”, rekao je.

“Samo po sebi, boravak na ovakvom mjestu ne predstavlja problem, samo u slučaju grubog kršenja propisa predstavlja, mi ćemo onda to sankcionirati, podsjetio je.Mišić je dodao ustvrdio kako preventivne akcije daju rezultate jer je udio mladih u nesrećama sa smrtnim ishodom smanjen u odnosu na prošlu godinu…. Mi intenzivno nadziremo takve lokacije. Međutim, moramo znati da se takvi parkirališni prostori nalaze kod svih šoping centara u Zagrebu u zoni objekata brze prehrane… Moram reći da ove godine ipak bilježimo manji udio mladih vozača u nesrećama sa smrtnim ishodom”.

Osvrnuo se i na moguću kaznu koja očekuje dvadesettrogodišnjeg počinitelja, te je pozvao na povaćan oprez kada se sjeda za volan.

“Ne ulazeći u konkretan slučaj, radi se o kaznenom djelu izazivanje prometne nesreće za koje je u težem obliku propisana kazna do 8 godina zatvora. Poruka svim vozačima, i mladim i nešto starijima, razmislite prije nego sjednete u vozilo. Bez obzira na one naše općenite upute. Bitno je pripaziti… Dakle, oprez, i razmisliti prije nego idemo na cestu, što ćemo sa svojim postupanjem napraviti drugima i sebi”, zaključio je Mišić.