JAVNE SLUŽBE IDU U ŠTRAJK: Ne idemo na sastanak u Vladu – njihov je cilj odugovlačenje

Foto: Screenshot/HRT
Foto: Screenshot/HRT

Nezadovoljni Vladinom ponudom povećanja osnovice plaća za 3 posto, Sindikati javnih službi – obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, kulture i znanosti najavili su štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec za Media servis je rekao da su štrajk najavili nakon što se Vlada nije odazvala pozivu za sastanak, za čije je održavanje krajnji rok bio u ponedjeljak.

Iz Vlade naglašavaju da su sindikatima ponudili sve što su mogli i pozvali su ih na sastanak danas, no sindikati se na to neće odazvati, rekao je Mihalinec.

“Nakon najave štrajka, nikakav sastanak prije postupka mirenja nema nikakvog smisla. Ako u postupku mirenja, koji će biti sutra, dogovorimo da ćemo nastaviti pregovarati, naravno da ćemo se odazvati na svaki pregovarački sastanak. Mi smo procijenili da s ovim današnjim sastankom Vlada samo pokušava odugovlačiti i spriječiti nas da na vrijeme najavimo štrajk.”

Sindikati traže da im osnovica poraste 5,8 posto, koliko je prosječno u ovoj godini zabilježen rast plaća. Vlada im je ponudila svega tri posto, što ocjenjuju sramotnim i ponižavajućim.

“Smatram da je naš zahtjev od 5,8 posto ‘urezan u kamen’. To je minimum minimuma za javne službe, naročito za medicinske sestre”, kazala je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Tri posto nije motivirajuće za ostanak u Hrvatskoj, dodala je. “Naš prijedlog nismo mi izmislili. On se temelji na podacima Zavoda za statistiku – naše plaće zaostaju 18,9 posto. Ralativno smo i skromni u našim zahtjevima”, rekao je Mihalinec. “Mi ćemo se odazvati na sastanak koji će biti rezultat mirenja. Mirenje je sutra u 13 ili 13.30. Ako u procesu mirenja dogovorimo da nastavljamo pregovore, tada ćemo se odazvati. Pregovori ili sastanak prije procesa mirenja neće polučiti prave rezultate… Rast osnovice plaća blizu 6 posto crta je ispod koje sindikati javnih službi neće ići”.

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!