JANDROKOVIĆ: Hrvatska je utemeljena na vrijednostima slobode, vladavine prava…

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu 25. lipnja – Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

„Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan neovisnosti. Hrvatski sabor donio je 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Ove dvije povijesne odluke ostvarile su višestoljetnu težnju hrvatskog naroda o samostalnoj i suverenoj državi. Njima su prethodili prvi demokratski izbori, konstituiranje prvog višestranačkog Sabora, donošenje Ustava te referendum na kojem se hrvatski narod plebiscitarno izjasnio za neovisnu Hrvatsku. Obilježavajući Dan neovisnosti prisjećamo se svih onih koji su dali ogromni doprinos u stvaranju Republike Hrvatske.

Posebnu zahvalnost dugujemo prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, kao i njihovim obiteljima, te svima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, izgradnji institucija i međunarodnoj afirmaciji.

Današnja Hrvatska utemeljena je na vrijednostima slobode, mira, jednakosti, vladavine prava, solidarnosti i poštivanja prava čovjeka. U vremenu velikih globalnih promjena i rata u Ukrajini, samo ujedinjeni možemo pronaći odgovore na suvremene izazove i osigurati gospodarsku i društvenu stabilnost.

Svjesni te odgovornosti trebamo zajedno nastaviti ulagati napore u povećanje životnog standarda hrvatskih ljudi i sveukupni boljitak naše domovine.“.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!