JAKO NEVRIJEME U ZAGORJU: Neviđena tuča, led od 20 cm na cestama

Snažno nevrijeme popraćeno tučom poharalo je Zagorje. Zbog grmljavinskog nevremena je na snazi i žuti meteoalarm, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

“Zbog obilnijih oborina i olujnog nevremena koje je kasno poslijepodne zahvatilo područje Krapinsko – zagorske županije, ŽC 112 Krapina zaprimio je nekoliko dojava zbog prodora vode u podrumske prostorije u Klanjcu i naselju Kladnik (općina Kumrovec). Na tehničku intervenciju izašli su vatrogasci”, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.

“Tuča veličine lješnjaka-oraha padala je na području Zagorskih Sela i Jezera Klanječkog. U Zagorskim Selima ima nanosa šljunka na cesti”, naveli su.

“Dio Klanjca, Kumrovca i dio zagorskih seka potukla je tuča do kraja. Ima 20 cm leda po cestama, morali su dignuti ralice. Na nekim mjestima tuča je padala čak 35 minuta i nije ostalo ništa nakon tuče. Šteta je stopostotna na spomenutim mjestima”, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar za N1.

Župan Kolar potvrdio je za N1 da su morali dignuti ralice zbog tuče koja je padala čak 35 minuta.“Nasadi kukuruza su totalno uništeni, sve je bijelo kao da je pao snijeg. Tuča je bila od veličine lješnjaka do veličine oraha, kako gdje, ali količina tuče koja je pala je ogromna. Zvala sam i 112 jer su na području općina dva nanosa blata na državnu cestu”, rekla je za Zagorje-international načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak.

Ništa bolje nije prošla ni općina Kumrovec. Načelnik Robert Šplajt rekao je da ovakvu tuču ne pamti.

“Katastrofa, katastrofa! Ovo u životu nisam doživio. Zatrpani smo potpuno, auti su po cesti stajali, na mjestima ima i nanosa tuče visine do 70 centimetara. Otišao bi na teren vidjeti kako je, ali ne mogu s autom nigdje. Užas”, kazao je načelnik Šplajt.

Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te grad Oroslavje.

Gradonačelnik tog grada, Viktor Šimunić, u obilasku je terena. Potvrdio za Hinu da je tuča padala oko 10 minuta i da je cijeli grad bijeli. Osobno je kontaktirao određeni broj poljoprivrednika koji kažu da su im usjevi uništeni, no, prava procjena znat će se tijekom idućih dana.