JAK POTRES NA KRKU: Zatreslo je 4,8 po Richteru – osjetio se u središnjoj Hrvatskoj

Nešto prije 11 sati područje Kvarnera pogodio je jak potres. Osjetio se u središnjoj Hrvatskoj.

Epicentar potresa je bio na otoku Krku i bio je jačine 4,8, doznajemo u Seizmološkom zavodu od seizmologinje Marije Mustać.

“Zatresla se kuća, kratko, ali jako”, “Užasan zvuk, baš je gadno”, navode stanovnici Krka i okolice na EMSC aplikaciji.

O potresu se oglasio i premijer Andrej Plenković.

“Razgovarao sam sa županom Primorsko-goranske županije Komadinom vezano za potres s epicentrom u blizini Krka. Prema informacijama koje trenutno imamo, nema dojava o ozbiljnijim štetama, a Vlada i sve službe stoje na raspolaganju ukoliko to bude potrebno”, rekao je Plenković.

“Zabilježili smo jak potres s epicentrom na otoku Krku. Magnituda potresa bila je 4.8 prema Richteru. Radi se o sustavu rasjeda koji se proteže od Ilirske Bistrice u Sloveniji, preko Klane i dolje prema Senju. Seizmički aktivno područje, i prije su se događali potresi.

Valja napomenuti da je šire riječko podrčje, uz zagrebačko područje u koje ubrajamo i Banovinu, nakon područja južne Hrvatske, sezmički najugroženije. U ovih sat vremena ili već koliko ukupno je zabilježeno tri potresa. Na koji način će se manifestirati daljnja seizmička aktivnost na tom području, ne možemo prognozirati, rekao je Krešimir Kuk, seizmolog.

Za sada nema nikakvih dojava o mogućoj šteti ili ozlijeđenima u potresu magnitude 4,8 koji je pogodio otok Krk nešto prije 11 sati u četvrtak”, izjavio je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut.

“Za sada nema ništa. Provjerava se”, rekao je Trut Hini.

Ima dosta dojava građana o osjetu ljuljanja zgrada i pomicanju namještaja, ali ništa više od toga, dodao je.

Ni po podacima s Kvarnera nema prijavljenih većih šteta niti ozlijeđenih u potresu koji je snažno uzdrmao to područje.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!