JAGMA ZA KONOBARIMA: Ugostitelj nudi 1000 do 1100 eura – ropstvo je ukinuto, odgovara druga strana

Baš kao i Hrvatska mnoge se druge turističke zemlje suočavaju s nedostatkom radne snage, posebno u ugostiteljstvu. Vode se pravi mali ratovi i s agencijama za zapošljavanje kako bi se osiguralo radnike i ostvarila sigurnost za sezonu.

Tako se i Španjolska suočava s nedostatkom radnika u ugostiteljstvu pa bi restorani i kafići mogli smanjiti broj raspoloživih stolova tijekom blagdana za Uskrs, kada se tradicionalno stvaraju gužve zbog dolaska gostiju, izvijestila je novinska agencija EFE, prenosi Poslovni dnevnik.

Sevilla je poznata po uskršnjim uličnim procesijama kada sunčano i toplo vrijeme privlače brojne goste u grad. “Suočavamo se s užasnim manjkom radnika u ugostiteljstvu”, rekao je Rafael Toribio, direktor agencije za zapošljavanje Adecco u južnom gradu Sevilli.

Toribio kaže da su zaprimili 200 prijava za rad tijekom Velikog tjedna, no da njima ne mogu pokriti niti 70 posto potreba za radnicima.

Direktor španjolske udruge ugostitelja Jose Luis Yzuel žali se pak na agencije koje posreduju u zapošljavanju. “Ne pronalaze nam dovoljno ljudi”, napominje. Yzuel dodaje da ugovori koje nude potencijalnim konobarima, kuharima i ostalom osoblju ispunjavaju “stroge kriterije”.

Foto: Pexels.com

U primorskom gradu Alicanteu procjenjuju da će kafići idućih dana biti 90 posto popunjeni, no nespremni dočekuju goste. “Nećemo moći uslužiti sve goste jer naprosto nemamo dovoljno zaposlenika”, kaže Irene Mas, dopredsjednica tamošnje udruge ugostitelja APEHA. “Izuzetno je teško naći radnike pa je ovo sada ozbiljan problem”, dodaje.

Yzuel iz udruge ugostitelja smatra da će kafići i restorani morati maknuti neke stolove kako bi mogli uslužiti goste.
Bojeći se kako bi se nedostatak radnika mogao preliti i na ljeto, udruga ugostitelja u primorskom gradu Cadizu predložila je dovođenje radnika iz susjednog Maroka. Španjolski sindikat tvrdi pak da nije problem u nedostatku radnika u Španjolskoj nego u lošim uvjetima rada u kafićima i restoranima.

“Ljudi radije traže posao u drugim sektorima jer se u ugostiteljstvu radi prekovremeno, nema slobodnih vikenda, pa je teško pomiriti to s obiteljskim životom”, kažu u sindikatu. EFE je objavio prepisku sa stranice “Ja sam konobar” (Soy camarero) na Twitteru.

Ondje neimenovani šef ugostiteljskog objekta navodi da je plaća od 1.000 do 1.100 eura, a radno vrijeme od 11 do 17 sati te od 20 sati do zatvaranja objekta oko 00.30 sati. “Puno hvala, no ropstvo je ukinuto u Španjolskoj godine 1837.”, napisala je neimenovana osoba koja se interesirala o uvjetima rada ondje.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!