JADRANKA KOSOR: Smiješna je izjava ministra koji traži ostavku načelnika Glavnog stožera

Otvoreni sukob na relaciji predsjednik Zoran Milanović – resorni ministar Mario Banožić i dalje je vruća tema. Dok Plenković posljednji sukob naziva puzajućim državnim udarom, Milanović kaže kako to nije udar na vojsku nego “politička svinjarija, i to ne prva”.

Izvor: Media servis

Nije to nikakav puzajući udar, tu se i dalje radi o sukobu Plenkovića i Milanovića, dok je Banožić samo kolateralna žrtva, kaže bivša premijerka Jadranka Kosor u izjavi za MS.

Vjeruje kao će se 9.studenog na sastancima Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost razriješiti ova faza sukoba.

“Međutim, ostat će taj permanentni sukob, mogla bih čak reći i dva različita poimanja oko ovlasti i nadležnosti, oko tumačenje Ustava. Imali smo to i kod imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, različito tumačenje Ustava, jer ja mislim da je Ustav apsolutno iznad zakona, tako da mislim da je bila potpuno deplasirana i smiješna izjava ministra koji traži ostavku ili smjenu načelnika Glavnog stožera.”

Logično je i normalno da predsjednik želi uza sebe imati osobe od povjerenja, kaže Kosor aludirajući na brigadira Burčula. S druge strane, prisjeća se Kosor, to nije prvi put da dolazi do takvih napetosti i sukoba između vrhovnih zapovjednika i ministara obrane. Ništa osobito se nakon svih tih sukoba, kaže, nije dogodilo.

“Očito Milanović želi isključivo i samo razgovarati s Plenkovićem, a s druge strane mislim da ministar ne bi slao ove poruke predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku, a nije prvi put, da nema potporu predsjednika Vlade. Sigurno je jedno da nije to presedanski, znači da nije prvi put da dolazi do takvih napetosti i sukoba. Ja ću samo podsjetiti na puno, puno gori sukob predsjednika države i vrhovnog zapovjednika Mesića i tadašnjeg ministra obrane u Sanaderovoj vladi.”