JADRAN SE MIJENJA: Pojavljuju se čudne ribe, velike meduze – zašto?

Znanstvenici su zapanjeni brzinom kojom se mijenja sastav riba u Jadranskom moru. Pojavljuju se neobične ribe i velike meduze, a tu su i sve veće temperature mora.

Hoće li Jadransko more i njegovo podmorje za nekoliko desetljeća izgledati drugačije? Hoće – složni su znanstvenici. Drastične promjene slijede u domaćem ekosustavu zbog globalnog zatopljenja te ljudskog faktora.

– Kod vrsta koje su ušle, one su alieni, strane vrste, a iza toga kako utječu, one su invazivne vrste. Dakle, utječu na okolni život, slike su bitno izmijenjene, primjerice u Izraelu pola izloga su strane vrste, istaknuo je za HRT Marcelo Kovačić, kustos za kralješnjake u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci.

Kovačić navodi da se u prosjeku svake godine otkriju dvije nove vrste riba, ili su otkrivene tek sada ili su došle preko Sueskog kanala i Gibraltarskog prolaza iz Sredozemnog mora.

– Možemo li reći da će budući naraštaji za 20, 30, 40 godina poznavati drugačije stanovnike mora od ovih koje mi znamo? Sigurno hoće, a promjene bi mogle biti i brže, rekao je.

Foto: Pixabay.com

A sve brže promjene uvjetuju suradnju s kolegama iz Hrvatske i cijeloga svijeta s kojima istražuju mora na dubinama i do 700 metara.

– Ono što je bilo novo – ronjenje uz uporabu anestetika za istraživanje malih riba, skrivenih u morskom dnu. Ono što još nije rađeno u Jadranu, a radili smo, rekao je Kovačić.

– Na Balearima su duboke mreže s malim oknom, izvući male ribe na površinu more koje vjerojatno nisu bile poznate do sada za znanost. Nama je svaka nova činjenica o biološkoj raznolikosti riba važna informacija za znanost, dugoročno i za zaštitu prirode, tako da nastojimo što bolje upoznati Jadran, ali nam još jako puno znanja nedostaje, naglasio je Kovačić.

No hrvatski znanstvenici itekako imaju dugu istraživačku povijest na području oceanografske, ihtiološke i ribarstveno-biološke znanosti. Još je davne 1891. Juraj Kolombatović u Splitu dao opise novih vrsta glavoča na talijanskom i hrvatskom jeziku. Knjiga “Ihtiofauna Jadranskoga mora”, čiji su autori naš sugovornik i profesor Jakov Dulčić iz Splita, s obrađenih 456 vrsta riba u Jadranu iznimno je vrijedna.

– Imate znanstveno utemeljene činjenice, fotografije, sve najnovije podatke. Knjiga je došla 25 godina nakon zadnje, dodao je.

Uskoro nas očekuju znanstvene potvrde još nekoliko novih vrsta riba otkrivenih u uvali Soline na otoku Krku, što potvrđuje neizmjerno bogatstvo umjereno toplog Jadranskog mora.