JADRAN NIKADA TAKO SLAN: Znanstvenici očekuju značajne posljedice na biologiju i ribarstvo
Jadransko more nikada u povijesti nije bilo tako slano, pokazalo je novo istraživanje. Hrvatski znanstvenici, u suradnji s talijanskim kolegama, objavili su rezultate tog istraživanja u uglednom časopisu Frontiers in Marine Science. S jednim od istraživača razgovarala je Andrea Milošević.
Izvor: Media servis
Istraživanje o salinitetu Jadrana predvodio je Hrvoje Mihanović s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koji je za Media servis otkrio da je još 2017. godine u južnom Jadranu zabilježena pojava površinskog saliniteta.
”Mi smo sljedećih nekoliko godina nastavili sa promatranjima, odnosno mjerenjima s istraživačkih brodova ili iz automatskih sustava koji mjere takve podatke na Jadranu, da bi vidjeli je li ta 2017. možda bila anomalna ili su se te visoke vrijednosti saliniteta nastavile u daljnjim godinama. Kad kažem visoke, mislim na vrijednosti koje su iznad 39 promila. Da bi to stavili u nekakav kontekstu, recimo da je u oceanima salinitet oko 35 promila.”
”Dosadašnja mjerenja koja postoje u Jadranu nikada nisu zabilježila tako visoke vrijednosti” objašnjava dalje Mihanović te navodi da je sa svojim suradnicima nastojao objasniti uzrok povišenog saliniteta.
”Od 1993. godine se uočava nešto što se zove Jadransko-jonska bimodalna oscilacija koja svakih pet do 10 godina mijenja smjer vrtnje u sjevernom Jonskom moru. Znači ta vrtnja je nekad u smjeru kazaljke na satu, nekad je u smjeru obrnutom od kazaljke na satu i onda u onim godinama, kada je ta vrtnja u obrnutnom smjeru od kazaljke na satu, slana voda iz istočnog Mediterana ulazi u Jadransko more. Tako onda vrijednosti saliniteta u Jadranu ovise o smjeru vrtnje u sjevernom Jonskom moru.”
Posebnost koju su znanstvenici uočili je da se, u posljednjih nekoliko godina, ulaz slane vode iz Mediterana odvija uz samu površinu.
”Onda u ljetnom razdoblju, kada se značajno povećava zagrijavanje iz atmosfere, dolazi do raslojavanja vodenog stupca tako da u gornjem dijelu vodenog stupca bude značajno viša temperatura, a u donjem je sve dosta hladnije. U tom gornjem dijelu onda može doći do povećanog isparavanja i kada ste već imali slanu vodu koja je ušla u Jadran, a onda u ljetnom razdoblju dolazi do isparavanja te vode, onda se još više povećava salinitet.”
”Ovo istraživanje pokazuje da Jadran postaje slanije, ali i toplije more.” zaključio je Mihanović.
”To će imati značajne posljedice na biologiju i na ribarstvo. Već se proteklih godina uočavaju te neke stvari u kojima nove vrste, iz toplijih i slanijih mora, ulaze u Jadranu. Ako se nastavi zaslanjivanje, Jadran će kao habita biti pogodan za takve vrste, a onda će to imati utjecaj na neke vrste koje su tradicionalno u Jadranu.” objasnio je znanstvenik.