IZVANREDNO STANJE: Rastu vodostaji dijela Save, Mure i Drave

Vodeni val još uvijek prolazi kroz Hrvatsku, a borba s poplavama u dijelu zemlje se nastavlja. Vodostaj Save u metropoli opada, no raste u naseljima u općini Rugvici gdje je uvedeno izvanredno stanje.

Izvor: Media servis

Hrvatske vode uvele su izvanredno stanje obrane od poplava i na branjenom području rijeka Mura i Drava čiji vodostaji rastu cijelu noć.

“Obzirom da rijeka Mura bilježi rekordan vodostaj, a i nivo rijeke Drave raste, na cijelom području aktivno se provode mjere obrane od poplave, prepumpava se voda te pune vreće s pijeskom i postavljaju na ugrožena područja”, poručilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.​

​Loše vrijeme u dijelu zemlje možda se nastavi i danas. Zbog mogućeg grmljavinskog nevremena upaljen je žuti meteoalarm za riječku, splitsku i dubrovačku regiju. Zbog jake bure narančasto upozorenje na snazi je za Velebitski kanal.

Susjednu Sloveniju koja se bori s nezapamćenim poplavama pogodilo je novo nevrijeme. U Velenju prijete odroni, a dio građana na području elektre Celje je bez struje. Dok sanacija štete traje, premijer Andrej Plenković najavio je da će joj Hrvatska uputiti humanitarnu pomoć u uklanjanju posljedica olujnog nevremena.

“Hrvatska vojska će uputiti jedan helikopter koji će ići u Sloveniju pomagati im prenositi barijere. Bit će tu još materijalnih sredstava i mehanizacije tako da ćemo nastojati pomoći susjednoj Sloveniji u oporavku od ovoh strašnih poplava koje je prouzročilo olujno nevrijeme.”

A hitnim službama u ovakvim situacijama osobito je važna oprema. Novu će danas dobiti vatrogasci. Na svečanoj primopredaji u Državnoj vatrogasnoj školi podijelit će se osobna i skupna zaštitna vatrogasna oprema, nabavljena iz sredstava naknade općekorisnih funkcija šuma, a u vrijednosti oko 800 tisuća eura. Osim navedene opreme u pripremi je javni natječaj za nabavku 50 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara procijenjene vrijednosti od 13 milijuna eura. Svečanoj primopredaji uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića nazočit će ministrica poljoprivrede Marija Vučković.