IZUZETNO VAŽAN DAN: Hrvatska je od sutra dio Schengena – nema više kolona i čekanja

Ovaj put Silvestrovo ne označava samo oproštaj od stare godine, nego i oproštaj od nacionalne valute kune, ali i posljednji put prelazimo preko granica EU-a jer od sutra postajemo dio Schengena.

Izvor: Media servis

Nakon dugih šest godina koliko je trajao proces od aplikacije za članstvom u europskom prostoru slobodnog kretanja, Hrvatska 1. siječnjem 2023. konačno ulazi u Schengen pa naša granica postaje vanjska granica EU-a. ”Hrvatski građani ulaze u najveću zonu slobodnog kretanja u svijetu”, ponosno je nakon konačne odluke i potvrde u Bruxellesu poručio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Konačno možemo reći da je Hrvatska u Schengenu. Veliki je to uspjeh i pokazali smo da načinom na koji smo vodili ovaj proces za Hrvatsku nema granica uključujući i šengenske kojih više nema.”

A premijer Andrej Plenković je opetovano objašnjavao što je sve prethodilo ovom uspjehu.

“To znači da smo u proteklih 6 godina radili predano na svim reformama ispunili smo 281 kriterij i preporuku, došli u poziciju da preuzmemo svih 8 poglavlja schengenskoga akija i na taj način da omogućimo hrvatskim građanima i gospodarstvu sve one slobode koje uživaju druge članice i građani Schengena.”

Za naš ulazak u Schengen glasale su sve zemlje članice EU-a na Vijeću ministra unutarnjih poslova u Bruxellesu. Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson nakon izglasavanja:

”Čestitke Hrvatskoj i svim građanima. Želim vam toplu dobrodošlicu u schengenski prostor, zaslužili ste to i drago nam je da ste tu. ”

Nismo samo mi htjeli 2023. u zonu slobodnog kretanja, ali druge zemlje nisu bile te sreće.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica: “Gledajući druge dvije zemlje, Bugarsku i Rumunjsku, zaista smo postigli veliki uspjeh”.

Bivši ministar gospodarstva i graditeljstva Ivan Vrdoljak na predstavljanju hrvatskog izdanja časopisa ‘The Economist: Svijet u 2023.’ naglasio je da smo završili tranziciju.

“Uvođenje eura i ulazak u Schengen moramo shvatiti kao zaokruživanje hrvatskih integracija u najuređeniji prostor za život na ovoj planeti. Uz prethodno ostvarena članstva u NATO-u i Europskoj uniji, ja osobno mislim da smo kompletirali sva četiri integracijska asa”.

Koliko je sutrašnji dan važan za Hrvatsku u gospodarskom smislu, govori i podatak da je robna razmjena sa Schengenskim prostorom u 2021. godini iznosila 34,5 milijarde eura, što je gotovo 74 posto ukupne Hrvatske robne razmjene. Prošle godine Hrvatska je u schengenski prostor najviše izvezla električnih strojeva i opreme te mineralnih goriva i ulja.

“U prijevozu roba i putnika Hrvatska će imati koristi prvenstveno zbog ukidanja graničnih kontrola prema našim susjedima Sloveniji i Mađarskoj što će doprinijeti bržoj dopremi roba i nižoj cijeni prijevoza u međunarodnom prometu. Uz naše građane koji još jednostavnije putovati unutar granica Unije, najveći dobitnik svakako je turizam s obzirom da gosti iz europskih zemalja, čine naše najvažnije i najbogatije tržište”, poručili su iz HGK.A da je ulaskom u Schengen hrvatski turizam dobitnik rekao nam je i direktor HTZ-a Kristjan Staničić gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa.

”To je šlag na torti i u turističkom smislu jer će se turisti puno lakše kretati, a nama je to važno jer smo primarno auto destinacija”.

Sutrašnjim danom kada postajemo istodobno članica eurozone i Schengena, svi se slažu, Hrvatska ostvaruje najvažnije vanjskopolitičke ciljeve.