IZRAELSKI PREMIJER: Uzvratit ćemo Hamasu i to cijenom koju će pamtiti

Broj žrtava na Bliskom istoku raste iz sata u sat. Izraelci su krenuli u veliku akciju s ciljem uništenja svih Hamasovih uporišta u Pojasu Gaze. Nažalost visoku cijenu plaćaju oni nevini – civili.

Izvor: Media servis

Više od tisuću mrtvih epilog je dosadašnjeg sukoba, a neumoljivo Izraelovo granatiranje Pojasa Gaze sve je intenzivnije. S novim prijetnjama nakon napada odgovorio je Hamas. Tvrde da su već započeli s egzekucijom otetih Izraelaca i da će se taj proces nastaviti ako Izrael ne prestane s napadima. No izraelski premijer Benjamin Netanyahu u sinoćnjem obraćanju rekao je da su napadu tek počeli:

“Izrael je u ratu. Nismo htjeli ovaj rat. Nametnut nam je na najbrutalniji i divljački način. Iako Izrael nije započeo ovaj rat, Izrael će ga završiti. Nekad je židovski narod bio bez države. Nekad je židovski narod bio bespomoćan. Više ne. Hamas će shvatiti da je napadom na nas napravio grešku povijesnih razmjera. Uzvratit ćemo i to cijenom koju će pamititi i oni, kao i ostale neprijatelji Izraela u desetljećima koja dolaze.”

Izraelski premijer pobrojao je strašne zločine Hamasa, a potom se zahvalio na podršci svijeta, pogotovo SAD-a.

“U borbi s Hamasom, Izrael se ne bori samo za svoje ljude, već za sve zemlje koje se bore protiv barbara. Izrael će pobijediti u ovom ratu, a kada Izrael pobijedi – čitav civilizirani svijet pobjeđuje.”

Izraelska vojska priopćila je da su stotine Hamasovih militanata odvedene u zarobljeništvo, a glasnogovornik izraelske vojske poručio je da militanti više ne ulaze u Izrael iz Gaze. Izraelski predsjednik Isaac Herzog usporedio je ove događaje s tragedijama u prošlosti:

“Od Holokausta ne pamtim da je toliko židova ubijeno u jednom danu. Od Holokausta nismo svjedočili scenama židovki i djece, djedova i baki, čak i preživjelih u Holokaustu koji su utjerani u kamione i zatočeni. Hamas je uvezao, usvojio i replicirao divljaštvo ISIS-a – ušli su u domove civila na sveti dan i hladnokrvno ubili čitave obitelji – mlade i stare, nasilnički, spaljujući njihova tijela.”

Foto: Screenshot/YouTube

Odlučno je poručio da sva državna tijela rade na snažnom odgovoru teroristima:

“Djelovat ćemo punom snagom da eliminiramo ovu prijetnju našim ljudima. Progonit ćemo počinitelje i one koji podržavaju ovakav čin protiv nas. Znam da će izraelski duh ovo prevladati. Nažalost, imamo stotine ožalošćenih obitelji diljem zemlje i tisuće ozlijeđenih u bolnicama diljem države.”

Važno je istaknuti da su zasada svi naši državljani dobro. Grupa od 57 hrvatskih državljana hodočasnika vratila se iz Izraela u Beč, a podsjetimo se što je premijer Andrej Plenković jučer poručio:

“Naše su službe u kontaktu, prije svega s veleposlanstvom. Tamo su i hodočasnici i turisti, a i Hrvati koji žive tamo. Dio njih već je sletio u Beč. Sutra dolazi jedan drugi dio hodočasnika koji je čekao da se vrati prema planu kako je to bilo i dogovoreno s organizatorima. Veleposlanstvo vodi računa i o tome.”

A za sigurnost svojih građana zabrinute su lideri mnogih zemalja. Američki predsjednik Joe Biden objavio je da je najmanje 11 Amerikanaca ubijeno, dodajući da se vjeruje da su Amerikanci i među taocima koje drži Hamas. Sinoć je Biden o ovom problemu razgovarao s liderima Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, a objavili su zajedničko priopćenje u kojemu stoji: “Naše zemlje stoje uz Izrael i njegove napore da se obrani protiv ovog terora. Ostajemo koordinirani kao saveznici i prijatelji Izraela. Želimo mir i integraciju na Bliskom istoku.”

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da je duboko uznemiren najavom Izraela da će započeti potpunu opsadu Pojasa Gaze:

“Humanitarna situacija bila je izuzetno grozna i prije iznenadnog napada militantne skupine – sada će se samo eksponencijalno pogoršati. Medicinska oprema, hrana, gorivo i ostale humanitarne potrepštine su očajnički potrebne kao i osoblje. Pomoć i ulazak osnovnih zaliha u Gazu moraju biti olakšani i UN će nastaviti ulagati napore da odgovorimo na ove potrebe.”