IZNAJMLJIVAČI NA NOGAMA: Gradonačelnik Pule predlaže četiri puta veći prirez

U Puli je povučena odluka o toplesu, a na plaži će se ipak moći popiti pivo i vino. A red se uvodi sada među iznajmljivače.

Do sada, krevet je iznajmljivače stajao 45 eura na sezonu, a usvoji li se prijedlog gradonačelnika, ta će cifra skočiti na 200 eura!

Gradonačelnik Filip Zoričić je napravio svoju računicu. Prikupljen novac, tvrdi, otići će školarcima, sportskim objektima i mladima.

“Četverokrevetni apartman, primjerice, gdje je prosječna cijena 80 eura noćenja, gdje je prosječna cijena u Puli 69 noćenja, da je tu dan broja iznajmljivanja potreban za podmirenje nove porezne osnove deset dana, kada vi gledate da ona gotovo 60 dana ostaje za čistu dobit”, kaže Zoričić, kako piše Danas.hr. Cijena ljeti, zaključuje Zoričić, naraste i do 150 eura za noć, pa će neki paušale vratiti kroz svega 6-8 dana.

Lorena John, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre, kaže: “Iznos, koji bi nama bio prihvatljiv, je pola od tog iznosa koji se u biti dodjeljuje automatizmom.” Uz to, povećanje paušala, tvrdi, nije pravi put ka depaušalizaciji. Oni koji odustanu pribjeći će, kaže, – sivoj zoni!

Lorena John nastavlja: “Bit će više iznajmljivanja na crno, koji je već ionako naša rak rana koju ne rješavamo nikako, čak ni u novom prijedlogu zakona o turizmu nije donesena nikakva odluka po kojoj bi se to suzbilo.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!