IŽIVLJAVANJE NA MALOLJETNICI: Jedan prijavljen za silovanje, a četvorica za spolni odnos bez pristanka

Od petorice mladića koji su se u petak, 17. lisopada našli u istražnom zatvoru zbog sumnji da su se godinu dana seksualno iživljavali nad maloljetnicom iz okolice Zadra četvorica su prijavljeni za spolni odnos bez pristanka sa svojom žrtvom, a peti je prijavljen za silovanje, objavio je Telegram.

Spolni odnos bez pristanka je kazneno djelo kada žrtva počinitelju nije dozvolila da s njom bude intiman, a u ovom slučaju ono je počinjeno prema žrtvi ranjivoj zbog njezine dobi.

Kao silovanje se kažnjava spolni odnos bez pristanka počinjen uz prijetnju ili primjenu sile.

Različite su i kazne. Za spolni odnos s 15-godišnjakinjom bez pristanka Kazneni zakon predviđa od jedne do deset godina zatvora, dok je za silovanje u ovom slučaju zapriječena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Kako piše Telegram, protiv mladića je otvorena i istraga zbog bludnih radnji što se kažnjava zatvorom do jedne godine, iskorištavanja djece za pornografiju za što Kazneni zakon predviđa od jedne do osam godina zatvora, prijetnje za koju može biti izrečeno do tri godine zatvora, te nanošenja ozljeda za što je zapriječeno od jedne do osam godina zatvora.